CDA

CDA
07-10-03
Deetman: voor invoering gekozen burgemeester is Grondwetswijziging nodig
Wim Deetman, voorzitter van de CDA-commissie die partij en fractie adviseert over de gekozen burgemeester, is van mening dat voor de invoering daarvan een Grondwetswijziging nodig is.

"Het gaat hier wel om de inrichting van het binnenlands bestuur, dat is een belangrijke zaak. De invoering van de gekozen burgemeester moet juridisch juist, precies en zorgvuldig gebeuren. Daarom is een verankering in de Grondwet nodig.", aldus Deetman tijdens de persconferentie in Nieuwspoort op 6 oktober jl waar hij het voorlopig advies van zijn commissie presenteerde.

Omdat de commissie het niet wenselijk en logisch vindt dat de burgemeester voorzitter blijft van de gemeenteraad is wijziging van de Grondwet noodzakelijk. Volgens Deetman kan het kabinet in deze kabinetsperiode al het proces van Grondwetswijziging starten.

Deetman vindt wel dat er ''tempo gemaakt moet worden met de uitvoering van de gekozen burgemeester. Het huidige systeem van burgemeestersbenoeming is vlees noch vis, de huidige procedure voldoet in de praktijk niet. Daarom is het ook goed dat het kabinet haast maakt met de invoering van de gekozen burgemeester."

In het rapport wordt gepleit voor een systeem van checks and balances als het om de verhouding tussen gekozen burgemeester en de gekozen gemeenteraad gaat. De commissie-Deetman wil het collegiale bestuur behouden en voelt niets voor een presidentiele burgemeester.

Het advies van de commissie heeft een voorlopig karakter. Vanaf 8 november a.s. vinden er verspreid over het land zes regionale discussiebijeenkomsten plaats over het stuk. Daarna zal de commissie-Deetman een eindadvies geven aan partij en fractie.

Regionale bijeenkomsten over het voorlopige advies van de commissie-Deetman inzake de gekozen burgemeester

Zaterdag 8 november
10.00 uur
Mercure Hotel, Europaweg 25 te Arnhem
regio Gelderland, Overijssel

Vrijdag 14 november
16.00 uur
De Engel, Heereweg 386 te Lisse
regio Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht

Maandag 17 november
20.00 uur
Van der Valk, Burgemeester Omtaweg 4 te Zuidbroek regio Groningen, Drenthe, Friesland

Maandag 24 november
17.15 uur
Kerkcentrum De Hoeksteen, De Poort 19 te Swifterbant regio Flevoland, Friesland, Overijssel

Dinsdag 25 november
19.45 uur
Van der Valk, Anthony Fokkerstraat 100 te Goes
regio Zeeland

Zaterdag 29 november
13.30 uur
De Druiventros, Bosscheweg 11 te Berkel-Enschot regio Noord-Brabant, Limburg