Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht

Zaterdag 8 november - 9.30 tot 16.30 uur- Stek 13 Dordrecht - toegang vrij

`Het Stadsarchief binnenste buiten'

Het Stadsarchief nodigt u uit voor een kijkje achter de schermen tijdens de Open Dag op zaterdag 8 november. Vanaf 9.30 uur bent u van harte welkom om eens dieper in de verhalen van het Stadsarchief te duiken. Het verhaal van de 'Veerponten' bijvoorbeeld. Er is een prachtige tentoonstelling van veren en ponten die vanaf oudsher bezoekers naar Dordrecht brachten. Behalve foto's, prenten en bijzonder filmmateriaal zijn er ook affiches van vroeger, met de oude diensttijden en tarieven te bezichtigen.

Het Stadsarchief heeft talloze verhalen van de geschiedenis van Dordrecht in de collectie. Sommige verhalen zijn bekend, anderen liggen diep verborgen achter cijfers en brieven. Hoe de verhalen uit de bronnen gehaald kunnen worden, wordt tijdens de open dag uitgelegd op de studiezaal. Ook wordt daar gedemonstreerd hoe foto's op glasplaatnegatieven gedigitaliseerd worden, wat het bezichtigen van deze oude portretten veel makkelijker maakt. Een selectie van de! mooiste, grappigste en ontroerend ste portretten wordt tijdens de Open Dag getoond.

In het Stadsarchief ligt niet alleen de geschiedenis van Dordrecht, maar van heel de regio. Ook het verleden van Alblasserdam, Cromstrijen, Hardinxveld-Giessendam, Korendijk, Papendrecht, Strijen, Zwijndrecht en binnenkort ook Nieuw-Lekkerland is opgenomen in de collectie van het archief. Over de regiofunctie van het Stadsarchief, die steeds belangrijker wordt, kunt u ook informatie verkrijgen op de Open Dag.

Voor kinderen is er een speciaal programma met historische spelletjes en films. Ook worden de kinderen als ze dat willen, geschminkt in een wel heel bijzondere stijl, waarna ze ook geportretteerd kunnen worden. Ze kunnen zelfs een echt Toverboekje maken.

Op de restauratieafdeling worden de hele dag demonstraties gegeven, waar u onder andere kunt zien hoe charters gerestaureerd worden. Verder worden er boeken verkocht tegen een speciale "open dag prijs" en worden er films vertoond.

U bent v an harte welkom.

Zaterdag 8 november - 9.30 tot 16.30 uur- Stek 13 Dordrecht - toegang vrij

De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht