Gemeente Amsterdam

Tram 16 rijdt door naar het VU Medisch Centrum
6 november 2003 - Lisa Neves Gonçalves

Op zaterdag 8 november wordt de nieuwe trambaan van tram 16 in gebruik genomen. Tram 16 heeft vanaf die datum geen eindpunt meer bij het Stadionplein. Het tracé is via de Amstelveenseweg doorgetrokken naar een nieuwe eindhalte bij het VU medisch centrum. Via de keerlus bij de Gustav Mahlerlaan rijdt de tram vervolgens weer terug richting Amsterdam-Centraal Station.

Op 27 februari 2002 nam de gemeente Amsterdam het besluit om het bestaande tracé van tram 16 door te trekken naar het VU medisch centrum. De aanleg van het tracé vond plaats onder regie van de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (dIVV). Het realiseren van een goed tramnetwerk past in het streven naar een bereikbare stad. Het verlengen van het tracé van tram 16 naar het VUmc komt daar uit voort.

De belangrijkste redenen om over te gaan tot de verlenging van tramlijn 16 is dat door de verbinding met het Centraal Station en de aansluiting op de ringlijn, het VU medisch centrum beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer. Hetzelfde geldt voor de (nieuwe) kantoren en toekomstige woningen op de Zuidas en de (nieuwe) woningen langs de Amstelveenseweg. Verder wordt de P+R (Park and Ride) voorziening onder het Olympisch Stadion toegankelijker. Automobilisten kunnen hun auto in de parkeergarage van het Olympisch Stadion parkeren en meteen met tram 16 verder de stad in reizen.

Op zaterdag 8 november wordt de nieuwe trambaan van 10.45 tot 13.00uur feestelijk geopend.

* Om 10.45 uur zal wethouder Hellendoorn van het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid een feestelijk versierde tram besturen vanaf de halte Olympisch Stadion tot aan de stadsdeelgrens met ZuiderAmstel.
* Hier geeft hij het stuur en daarmee symbolisch het eindpunt, over aan wethouder Beving van het stadsdeel ZuiderAmstel. Hij bestuurt de tram tot aan het VUmc.

* In de feestelijke ruimte van het VUmc zal worden gesproken door Mark van der Horst, wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, en door Adrie Bolier, directeur Vervoer GVB.
* Door het plaatsen van een replica van tram 16 in een maquette van het Zuidasgebied, zet wethouder Van der Horst tram 16 officieel `op de kaart'.

Pb-183

© Gemeente Amsterdam