Openbare Bibliotheek Oss

13 oktober 2003

Lezingenserie Blikopener in Maaslandse bibliotheken Marja van Schayik-Noz vertelt over de overgang in de bibliotheek Ravenstein

Last van opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, slecht slapen, gewrichts- en spierpijnen? Typische klachten die horen bij de overgang. Eén op de drie vrouwen heeft zodanige hinder van haar klachten dat zij zich ziek voelen.
Marja van Schayik -Noz, zelfstandig overgangsconsulente te Langenboom, komt op woensdag 12 november naar de bibliotheek in Ravenstein om zoveel mogelijk te vertellen over de overgang: de behandelmethoden en de tips om klachten te verminderen. Toegangskaarten à
2,- zijn te koop in de Bibliotheek Ravenstein.

De Overgang
De overgang is een belangrijke periode in het leven van de vrouw. De overgang wordt door iedere vrouw meegemaakt en duurt gemiddeld zo'n tien jaar. Tijdens de overgang verandert er nogal wat in het vrouwenlichaam. Dit hangt samen met de vermindering van de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft een goede invloed op talrijke functies in het vrouwenlichaam, zoals hart, bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Veel vrouwen krijgen dan ook in deze periode overgangsklachten. Door de omgeving wordt vaak gereageerd met : Ach, stel je niet zo aan, het hoort nu eenmaal bij de overgang". Wat veel vrouwen nog niet weten is dat voor de meeste klachten goede oplossingen zijn.

Lezing
Tijdens de lezing in de bibliotheek zal Marja van Schayik vertellen over de periode van de overgang en de typische klachten die daarbij horen. Hoe bepaalt zij in een consult bijvoorbeeld welke klachten afkomstig zijn van de overgang en welke niet? Zij informeert u verder over de behandelmethoden die er zijn, zowel vanuit de reguliere als alternatieve geneeskunde, en zal handige tips geven over voeding, kleding, beweging etc.
Na de koffiepauze zal zij ingaan op de vragen die er ongetwijfeld in het publiek bestaan.

Care for Woman
Marja van Schayik, van oorsprong verpleegkundige, heeft vanaf september 2001 een praktijk als overgangsconsulente in Langenboom (Nbr.) Alvorens zij zich als zelfstandig consulente vestigde, heeft zij een specialistische opleiding gevolgd bij Care for Woman. Care for Woman is een organisatie die zich bezig houdt met zorgverlening aan vrouwen in de overgang. De consulenten richten zich op behandelmogelijkheden vanuit de reguliere en de alternatieve geneeskunde.
Het belang dat er tegenwoordig gehecht wordt aan goede informatievoorziening en behandeling blijkt uit het feit dat meerdere zorgverzekeraars, zoals VGZ, CZ en Achmea, de hulpverlening door overgangsconsulenten vergoeden .

Kaartverkoop
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek Ravenstein en kosten 2,-. De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd in samenwerking met Care for Woman, GGD Noord-oost Brabant en Vrouwenraad Ravenstein.
Op 18 februari 2004 is Marja van Schayik ook te gast in de Bibliotheek Nistelrode.

Weblink: http://www.careforwomen.nl