Erasmus


06-11-03: Migrainepatiënten houden zich in

Mensen die lijden aan migraine houden zich in, zo blijkt uit metingen van hun dagelijkse activiteit. Vergeleken met gezonde personen voelen zij zich ook minder tevreden en vitaal. Zij slapen bovendien slechter. Dirk Stronks stelt in zijn proefschrift Stress en het dagelijks functioneren bij migraine dat deze chronische aandoening een verminderd functioneren veroorzaakt, zowel tijdens een aanval als in de perioden tussen de aanvallen. Hij promoveert op woensdag 12 november 2003 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Migraine is een chronische aandoening en omvat meer problemen dan aanvallen van hoofdpijn en andere lichamelijke symptomen. Migrainepatiënten kunnen een aanhoudende angst hebben voor het ontwikkelen van een aanval of een ziekenrol aannemen met negatieve gevolgen voor hun relatie, het functioneren op het werk, in de school, in andere (sociale) omgevingen. Ook kunnen er veranderingen optreden in de stemming en het gedrag. Beperking van het gedrag blijkt in hoge mate samen te hangen met de kwaliteit van leven. Met behulp van een recent ontwikkelde techniek (de ambulante accelerometrie) is het mogelijk om lichamelijke activiteit van personen objectief en betrouwbaar te meten. Met deze techniek is de lichamelijke activiteit van migrainepatiënten tijdens een aanval en een hoofdpijnvrije periode vastgesteld.

De promovendus concludeert dat migrainepatiënten in vergelijking met gezonde personen, een geringer deel van hun tijd actief doorbrengen. Bovendien bleek de beweeglijkheid van hun lichaam tijdens activiteit geringer te zijn: migrainepatiënten bewogen zich kalmer en voorzichtiger. Een gedurende jaren van migrainelijden ontwikkelde vrees voor een aanval zou hiervoor een verklaring kunnen bieden. De gevonden activiteitsbeperking kan resulteren in een vermindering van de productiviteit op het werk, in de school of in andere maatschappelijke domeinen en daarmee in een verhoging van de kosten van migraine voor de gemeenschap.

Promotoren: prof.dr. J. Passchier, Medische psychologie, en prof.dr. M.W. Hengeveld, Psychiatrie