Gemeente Ede


Persbericht
Nummer 246 Ede, 7 november 2003

Symposium over Behoud Schaapskudden in Nederland en receptie op 12 november
Stichting Edese Schaapskudde sluit jubileumjaar af

De Stichting Edese Schaapskudde houdt op 12 november 2003 een symposium over het behoud van de schaapskudden in Nederland. De Edese Schaapskudde bestaat 50 jaar en het symposium in herberg De Zuid-Ginkel in Ede is samen met een jubileumreceptie de afsluiting van het jubileumjaar. Gelijktijdig met het symposium zijn woensdagmiddag de twee kudden te bewonderen bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide. Ook de beide herders zijn aanwezig. De Stichting Edese Schaapskudden beschikt als enige in Nederland over twee kudden schapen.

Zorgen over behoud van schaapskudden
De Stichting Edese Schaapskudde wil op haar 50e verjaardag naast een klein feestje ook nadrukkelijk vooruit kijken, samen met deskundigen en verantwoordelijken. Het toekomstperspectief van schaapskudden op de heide staat centraal in het symposium. Schapen zijn een vorm van natuurbeheer. Doordat zij mos en andere plantjes tussen de heide weg grazen, houden zij de heide in stand. Maar er zijn natuurlijk nog meer redenen om een kudde te houden. Bijvoorbeeld omdat het van groot belang is voor het toerisme in de gemeente Ede of om oude rassen in stand te houden. In deze tijd van toenemende kosten en steeds strengere regelgeving is het erg moeilijk om een kudde in stand te houden. Op het symposium gaan deskundige en gerenommeerde sprekers in op de drie aspecten regelgeving, toerisme en natuurbeheer. Deze inleiders zijn mevr. dr.ir. R. van der Aarssen, regiodirecteur Oost van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, hoofddirecteur mr. G.H.M.L. van Woerkom van de ANWB en kolonel J. Overman van de Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen van het Ministerie van Defensie.

Het symposium wordt geopend door burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede, tevens voorzitter van de Stichting Edese Schaapskudde. Dagvoorzitter van het symposium is prof. dr.ir. E.W. Brascamp van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, die een discussie tussen de inleiders en de bezoekers zal bevorderen. Na afloop van het symposium begint een receptie waar belangstellenden die de schaapskudde een warm hart toedragen, van harte welkom zijn. Het symposium (13.30 uur) en de receptie (17.00-19.00 uur) vormen de afsluiting van het feestelijke jubileumjaar van de Stichting Edese Schaapskudde.

Vrienden
Er is een aparte stichting Vrienden van de Edese Schaapskudde. Deze groep enthousiaste vrijwilligers houdt zich bezig met sponsorwerving en promotieactiviteiten. Zo is het voor iedereen mogelijk om een schaap te adopteren of kerstkaarten van de kudde te kopen. In het voorjaar zijn er speciale kraamdagen bij de lammetjes en in juni vindt steevast het schaapscheerdersfeest plaats. Allemaal activiteiten om bekendheid te geven aan het bestaan van de schapen. De opbrengst komt helemaal ten goede aan de kudde.

Jubileum
In het 50-jarig bestaan van de Stichting is er veel veranderd. Het is een echt bedrijf geworden. De Stichting Edese Schaapskudde beschikt anno 2003 over twee kudden, twee herders in loondienst, dienstwoningen in erfpacht en huurt twee schaapskooien en grasland. Een geweldige verandering ten opzichte van 1953, toen de Stichting alleen maar opgericht werd om het Veluws ongehoornde heideschaap in stand te houden.