FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 9 november 2003

---

Woensdag 12 november

14.00-18.00 uur, Volksbuurtmuseum, Hobbemastraat 120 in Den Haag.

Besloten werkconferentie Nieuwe Dialoog onder de titel 'Nederland Anders', die georganiseerd is door de Novib. Doel is een ander geluid te laten horen ten opzichte van 'de sociale kaalslag en het recessiedenken in het nieuwe regeerakkoord'. Lodewijk de Waal houdt een korte inleiding.

Maatschappelijke organisaties over kabinetsbeleid: 'Het kan best anders'

De Nieuwe Dialoog heet het initiatief dat Sylvia Borren van de Novib heeft genomen. Op de eerste werkconferentie, aanstaande woensdag, verzamelen zich maatschappelijke organisaties die vinden dat het kabinet niet de dialoog met de samenleving zoekt, terwijl dat wel nodig is. "Al die organisaties denken: 'Het kan best anders', terwijl het kabinet denkt dat het alleen op hun manier kan", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, die een inleiding zal houden tijdens deze conferentie.

Het kabinet verschuift voortdurend problemen, vindt de FNV. "Mensen moeten werken, dus moeten ze geprikkeld worden, maar banen zijn er niet. Vluchtelingen moeten terug naar hun land, maar als dat niet kan, duiken ze de illegaliteit in. Dat mag de gemeente dan weer oplossen", somt De Waal op. "Het kabinet debiteert wijsheden naar het volk en is een beetje boos als het kritiek krijgt." De Nieuwe Dialoog richt zich dan ook op alternatieven. Tijdens de conferentie kijken de deelnemers naar de achterliggende visies van de organisaties en het kabinet. Het streven is niet te komen tot een manifest, maar tot gezamenlijke acties. "Bijvoorbeeld in het kader van Europa. Volgend jaar is Nederland voorzitter van de InterGouvernementele Conferentie. Onderwerpen als wereldhandel en migratie komen dan aan de orde. Daar kunnen we gezamenlijk onze visie op geven. Het is meer een netwerk- dan een frontorganisatie. We lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Tegenwoordig is het politiek correct als je rechts bent. Hoe ga je daarmee om als organisatie?"

De Waal zal tijdens de werkconferentie ingaan op het dilemma wanneer je behaalde resultaten verzilvert en wanneer je doorgaat met actievoeren. "We willen een deel van de beweging blijven en er blijft nog genoeg over om voor te strijden. Er zijn heel veel dingen niet geregeld in het Najaarsakkoord. Bovendien hebben we een andere maatschappijvisie dan het kabinet, dus dat blijft botsen. Wij hebben ook een heel andere maatschappijvisie dan de werkgevers en toch sluiten we jaarlijks 1300 CAO's af. De dialoog kan dus blijven bestaan."


---
Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=22934&m=kMW&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=22935&m=kMW&s=3Xos


---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=22939&m=kMW&s=3Xos