Arcadis NV

PERSBERICHT


ARCADIS OMZET GROEIT; VOORUITZICHT 2003 ONVERANDERD

Arnhem, 12 november 2003 -- ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft in het derde kwartaal van 2003 een netto operationele winst gerealiseerd van EUR 5,1 miljoen. Dit is een daling van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiervan is 4% het gevolg van valutakoersdalingen van met name de Amerikaanse dollar, zodat exclusief valuta-effect de netto operationele winst daalde met 5%. Daarmee is de winstontwikkeling stabiel ten opzichte van het tweede kwartaal toen de daling van de netto operationele winst, exclusief valuta-effect, 8% bedroeg. De bedrijfsopbrengsten groeiden met ruim 4%. Exclusief valuta-effect bedroeg de groei 9%.

In de eerste negen maanden van 2003 daalde de netto operationele winst met 10%, waarvan 7% ten gevolge van valuta-effecten. De bedrijfsopbrengsten bleven vrijwel constant; exclusief valuta-effect was de groei 8%.

De lagere winst is vooral het gevolg van de situatie in Nederland waar door de verslechterde markt de concurrentie is toegenomen, wat in combinatie met hogere pensioenlasten resulteert in lagere marges. De eerder aangekondigde maatregelen om de capaciteit aan te passen en de kosten te reduceren, liggen op schema. Van de beoogde vermindering van het aantal arbeidsplaatsen met 275, was per ultimo september ruim 200 gerealiseerd.

De strategische uitbreiding van activiteiten kon worden voortgezet. Nadat in de Verenigde Staten eerder dit jaar Finkbeiner, Pettis en Strout (FPS) werd overgenomen, werden daaraan in het derde kwartaal Lawson, Noble & Webb en Reese Macon toegevoegd, met een gezamenlijke omzet van $12 miljoen en 130 medewerkers, actief in de infrastructuurmarkt in Florida. In Nederland werd de overname aangekondigd van PRC Bouwcentrum (omzet EUR 34 miljoen, 350 medewerkers), gespecialiseerd in projectmanagement, advies en onderzoek op het gebied van bouw, huisvesting, ruimtelijke ordening en infrastructuur. Inmiddels hebben de aandeelhouders van PRC (de medewerkers) met de overname ingestemd en is goedkeuring verkregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, zodat deze acquisitie binnenkort kan worden afgerond. In België werd het ingenieursbureau Fally-Delbar-Jouniaux overgenomen, waarmee toegang wordt verkregen tot de markt in Wallonië, alsmede het studiebureau Domus Nitida, gespecialiseerd in facility management advies (gezamenlijke omzet EUR 3,5 miljoen).

In een reactie op de cijfers zei bestuursvoorzitter Ir H.L.J. Noy: "Ondanks de aanhoudend moeilijke marktsituatie slagen we er in de winstontwikkeling, met uitzondering van Nederland, op een goed niveau te handhaven. Dit komt vooral door onze groei in de infrastructuur- en milieumarkt in de overige landen van Europa en in de Verenigde Staten. De sterke positie van ARCADIS in de milieumarkt is nog eens bevestigd door de recente GRiP(tm) opdrachten van het Amerikaanse ministerie van Defensie ter waarde van $85 miljoen. Door de acquisities is de positie in onze thuismarkten versterkt en een goede basis gelegd voor verdere groei."

Belangrijkste cijfers

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Derde kwartaal

Eerste negen maanden

2003

2002


---

2003

2002


---

Bedrijfsopbrengsten

207

198


4%

598

593


1%


Bedrijfsresultaat1)

7,9

9,3


- 15%

22,7

29,6


- 23%

Netto operationele winst1)


5,1

5,6


- 9%

14,7

16,3


- 10%

Idem, per aandeel (in EUR)2)

0,25

0,27


- 9%

0,72

0,80


- 10%


1) Vóór afschrijving goodwill


2) Zowel in 2003 als in 2002 gebaseerd op 20,3 miljoen uitstaande aandelen.

Toelichting

Exclusief valuta-effect groeiden de bedrijfsopbrengsten in het derde kwartaal met 9%. Hiervan kwam 7% van acquisities, zodat de autonome groei 2% bedroeg. Buiten Nederland droegen vrijwel alle landen in Europa en ook de Verenigde Staten bij aan de groei. In Brazilië duurde de eerder ingezette daling van de bedrijfsopbrengsten voort, terwijl ARCADIS Euroconsult last had van de onzekere internationale situatie, waardoor donorgefinancierde projecten werden vertraagd. In Nederland waren de bedrijfsopbrengsten per saldo stabiel, doordat de daling van de eigen activiteiten werd gecompenseerd door een groter uitbesteed volume in turnkey projecten als gevolg van groei in de markt voor kunstgras sportvelden.

De daling van het bedrijfsresultaat werd vooral veroorzaakt door de gang van zaken in Nederland en Brazilië. In dit laatste land werd dit gecompenseerd door een bijdrage vanuit de in 2002 ontwikkelde energieprojecten, waarin ARCADIS via haar Braziliaanse dochter een minderheidsbelang heeft. Gecorrigeerd voor deze bijdrage, daalde het bedrijfsresultaat in autonome zin met 13%.

De bijdrage van de energieprojecten komt tot uitdrukking in groei van de resultaten van niet-geconsolideerde deelnemingen. In combinatie met een iets lagere belastingdruk resulteerde dit in een netto operationele winst die gunstiger is dan het bedrijfsresultaat.

In de eerste negen maanden bleven de bedrijfsopbrengsten met een stijging van 1% vrijwel constant. Exclusief een negatief valuta-effect van 7%, bedroeg de groei 8%. Deze was volledig afkomstig van acquisities.

Marktontwikkelingen

De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden, tenzij anders vermeld, voor de eerste negen maanden van 2003 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


· Infrastructuur: De groei van 8% kwam vooral tot stand dankzij acquisities. De autonome groei bedroeg 2%. Dit is beduidend lager dan vorig jaar als gevolg van de ontwikkelingen in Nederland en Brazilië en bij ARCADIS Euroconsult. In Nederland zorgde groei in de kunstgrasmarkt voor compensatie van de daling in de gemeentelijke markt en bij grote projecten. De dijkdoorbraak bij Wilnis laat zien dat waterbeheer een belangrijk thema is. Door snel te reageren werd ARCADIS ingeschakeld voor inspecties en noodmaatregelen. In België en Spanje werd de autonome groei op een hoog niveau voortgezet, terwijl werk aan hogesnelheidsspoorlijnen en waterprojecten in Duitsland een gezonde groei bracht. In de Amerikaanse infrastructuurmarkt werden de activiteiten door acquisities sterk uitgebreid. Ondanks druk op de budgetten van de staten en de lokale overheden, kon de autonome groei op een bescheiden niveau worden gecontinueerd.


· Milieu: Met een autonome groei van 6% is milieu inmiddels het belangrijkste groeisegment voor ARCADIS. Het merendeel van de groei komt uit de Verenigde Staten. Daar zijn we erin geslaagd de van oudsher sterke positie bij de industrie, met behulp van het GRiP(tm) programma uit te breiden naar de federale overheid. De recent verworven opdrachten voor het schoonmaken van militaire terreinen, ter waarde van US$ 85 miljoen, maken de federale overheid tot een belangrijke opdrachtgever voor ARCADIS. In Europa kon de autonome groei in de meeste landen worden gecontinueerd. In Frankrijk en Brazilië was de groei vooral het gevolg van opdrachten van multinationale, industriële klanten.


· Gebouwen: De autonome daling van 9% werd vooral veroorzaakt door de economische situatie in Europa. Met name in Nederland en Spanje waren de gevolgen merkbaar van lagere investeringen in vastgoed. Andere sectoren bieden wel mogelijkheden. Een goed voorbeeld is de opdracht die recent werd verworven van een multinational voor een technologisch innovatiecentrum van
60.000 m2 waarbij de combinatie van projectmanagement met alle benodigde disciplines de basis was voor succes. De autonome groei in de Verenigde Staten viel in het derde kwartaal terug naar een beduidend lager niveau. Dit weerspiegelt onzekerheid omtrent het economisch herstel en onbenutte capaciteit bij de industrie.


· Communications: Ten opzichte van het eerst halfjaar nam de autonome daling van activiteiten af. Dit kwam doordat in Nederland in de loop van het derde kwartaal de nieuwe ronde herwaarderingen in het kader van de Wet Onroerende Zaken (WOZ) op gang kwam. In de Verenigde Staten leverden de telecomactiviteiten een minimale omzet op. Hoewel ook in Europa de telecommarkt op een laag niveau bleef, werd ARCADIS in Nederland betrokken bij een proef voor breedbandaansluiting in Almere. Dit is de eerste keer dat het "fiber to the home"-concept op praktijkschaal wordt toegepast. De groei op GIS-gebied (Geografische Informatiesystemen) werd gecontinueerd.

Vooruitzichten

De economische vooruitzichten zijn ten opzichte van het vorige kwartaal niet wezenlijk veranderd. In Nederland verschuift onder druk van het overheidsbudget de aandacht van nieuwe projecten naar vernieuwing en instandhouding van bestaande infrastructuur. Gezien de specialistische kennis en ervaring met spoorsystemen, bieden de noodzakelijke investeringen in verbetering van de spoorinfrastructuur kansen voor ARCADIS. In de overige Europese markten geven de infrastructuurinvesteringen mogelijkheden voor groei. In de Verenigde Staten is eind september de TEA 21 (Transportation Equity Act) voor vijf maanden verlengd in afwachting van een nieuw investeringsprogramma voor de komende vijf à zes jaar. In de milieumarkt vormen onze sterke positie en de recent verworven omvangrijke opdrachten een goede basis voor verdere groei. In het gebouwensegment blijft groei sterk afhankelijk van het doorzetten van economisch herstel en het tempo waarmee de overcapaciteit in de industrie terugloopt. Herstel van de telecommarkt wordt voorlopig niet verwacht.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "De relatief gunstige resultaatsontwikkeling onder de huidige moeilijke marktomstandigheden toont aan dat ARCADIS met zijn portfolio en geografische spreiding over sterke marktposities beschikt. Die vormen een goede basis voor groei in specifieke segmenten. Voorbeelden zijn facility management, vernieuwing van spoorinfrastructuur en het GRiP(tm) programma. De recent verrichte acquisities kunnen door synergie met bestaande activiteiten additionele groei genereren. De bijdrage vanuit acquisities wordt dit jaar voor een deel tenietgedaan door het valuta-effect. Per saldo handhaven we de verwachting voor 2003, dat onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, de netto operationele winst daalt met 10 à 15%, waarvan 5 à 6% ten gevolge van valutadalingen. Dit is inclusief een bescheiden bijdrage van PRC Bouwcentrum, waarvan de overname zeer binnenkort wordt afgerond".

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie, voor zowel bedrijven als overheden. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS heeft wereldwijd een jaarlijkse omzet van circa EUR850 miljoen en heeft 8500 medewerkers in dienst.