Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 12 november 2003

GRAZENDE KOEIEN IN DOMMELDALGEBIED

Van april tot november 2004 zullen er koeien gaan grazen in het stroomgebied van de Kleine Dommel, tussen de A67 en de Laan der vier Heemskinderen. Per hectare worden er één of twee koeien ingezet om te zorgen voor een meer gevarieerde vegetatie in het gebied dan bij begrazing met schapen het geval is. Rondom het terrein wordt een afrastering geplaatst, zodat de dieren in alle rust kunnen grazen.

De koeien worden ingezet in het kader van het
'Natuurparticaptieproject Dommelgebied omgeving Akert'. Begin 2001 is de gemeente hiermee gestart, samen met Staatsbosbeheer. Doel van het project is om een natuurgebied te ontwikkelen, waarbij enerzijds gekeken wordt naar de ontwikkeling van natuurwaarden en anderzijds naar mogelijkheden voor recreatie en ontspanning in het gebied.

Het hele project is opgezet in samenwerking met buurtbewoners en andere belanghebbenden. In de participatiegroep zijn zowel vertegenwoordigers van wijkverenigingen en huurdersverenigingen als andere belangengroepen, zoals de hengelsportvereniging vertegenwoordigd. Ook het IVN Geldrop, Waterschap de Dommel en de Milieudienst Regio Eindhoven participeren in dit project.

BEHEERDERS GEZOCHT
De gemeente is nog op zoek naar bedrijven die zich bezig kunnen gaan houden met het beheer van het Dommeldal. We zoeken beheerders die natuurbeheer hoog in het vaandel hebben staan en waarbij de traditionele bedrijfsvoering op de 2^e plaats komt. Het gaat om een extensieve begrazing met koeien, waarbij bemesting van het weidegebied niet is toegestaan. Het is ook niet de bedoelinf dat de dieren in de periode tussen april-november worden bijgeboerd. Een meerjarige overeenkomst behoort tot de mogelijkheden.

Denkt u dat uw bedrijf aan bovenstaande voorwaarden kan voldoen, meldt u zich dan aan vóór vrijdag 28 november. Begin december zullen alle gegadigden worden uitgenodigd voor een gesprek, waarna een selectiecommissie een definitieve keuze maakt. U kunt zich aanmelden bij de heer N. Gorris van de afdeling Gemeentewerken. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 2893945.