Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-256

Den Haag, 12 november 2003

Douane moderniseert het systeem voor elektronische aangifte

Op 1 januari 2004 gaat de Douane van start met "Sagitta Binnenbrengen", een nieuw geautomatiseerd systeem voor de aangiftebehandeling van inklaren. Inklaren is de eerste aangifte van de binnenkomst van voertuigen, lading en boordprovisie. Vanaf 1 januari kunnen rederijen en vliegtuigmaatschappijen deze informatie elektronisch aangeven.

"Sagitta Binnenbrengen" past in het beleid van de Belastingdienst/Douane en in de visie van de Europese Unie dat er in de nabije toekomst papierloos gewerkt wordt. Het elektronisch aangeven heeft voordelen voor het bedrijfsleven en voor de Douane. Zo kan er 24 uur per dag, dus ook buiten kantooruren, aangifte worden gedaan. Het geautomatiseerde systeem leidt bovendien tot een vermindering van de administratieve lastendruk en een versnelling van het logistieke proces. "Sagitta Binnenbrengen" wordt gefaseerd ingevoerd.

De Douane heeft betrokken ondernemers - de cargadoors van de Rotterdamse haven - uitleg over het systeem gegeven in een voorlichtingsbijeenkomst die afgelopen vrijdag plaatsvond. De overige klanten, zoals cargadoors elders in het land en de vertegenwoordigers van vliegtuigmaatschappijen worden volgend jaar ook door middel van voorlichtingsbijeenkomsten geïnformeerd.