Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 12 november 2003

MAAK KENNIS MET KUNST!

Vanaf 1 november zijn er vier nieuwe kunstwerken te bewonderen in Geldrop. De kunstwerken zijn op verzoek van de gemeente geplaatst in Hofdael en in de kasteeltuin. Inwoners van de nieuwe gemeente Geldrop-Mierlo mogen tussen januari en maart 2004, via een bon in Middenstandsbelangen, bepalen welk kunstwerk de gemeente definitief zal aankopen. De komende weken laten wij u alvast kennismaken met de kunstwerken. Deze week is het de beurt aan het kunstwerk Pigeons van Dickson en Meinen.

Kunstwerk Pigeons

Kunstenaarsduo: Dickson Meinen Co-op
Titel kunstwerk: pigeons
Voorstelling: bank met duifjes
Afmeting: bank 180-120 cm, duifje 12mm-20cm
Materiaal: roestvrij staal en eikenhout
Jaar van vervaardiging: 2003
Locatie: plein voor Hofdael

Adam Dickson en Merel Meinen hebben gestudeerd aan The University of Northumbria in Newcastle-Upon-Tyne in Engeland en aan de A.K.I. Academie voor Beeldende Kunst in Enschede. Daarnaast hebben ze meegedaan aan een uitwisseling met de University of Northumbria. Verder houden zij tentoonstellingen en voeren ze opdrachten uit in de openbare ruimte.

ALLEDAAGS TAFEREEL
Het Engels-Nederlandse kunstenaarsduo realiseerde voor Geldrop een kunstwerk dat door veel mensen niet direct als zodanig zal opvallen. Het werk bestaat uit een bankje omringd door duiven, die gemaakt zijn van roestvrij staal. Een alledaags tafereel zou je kunnen zeggen.

De duiven van deze kunstenaars vliegen niet op, maken geen koerende geluiden of pikken geen broodkruimels op die worden achtergelaten door pauzerende mensen. De voorbijganger die op dit bankje zit, ervaart een stilstaand beeld van wat normaal gesproken leeft en beweegt. De gebruiker van het bankje wordt even zelf onderdeel van het kunstproject.

Dickson en Meinen gebruiken de duif niet zomaar willekeurig. De vogel leeft vaak van ons stadsafval, symboliseert de liefde (tortelduifjes) of de vrede, maar is ook kwetsbaar voor vervuiling, ziektes, verkeer en andere gevolgen van menselijk gedrag.