TNO


TNO

Persberichten 2003

Voorlichtingsprogramma meeroken door jonge kinderen effectief - Effect op lange termijn vraagt extra aandacht

11 november 2003

Het voorlichtingsprogramma `Roken? Niet waar de kleine bij is' is effectief om het meeroken door jonge kinderen te voorkomen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Matty R. Crone van TNO Preventie en Gezondheid. `Roken? Niet waar de kleine bij is' is ontwikkeld door STIVORO VOOR EEN ROOKVRIJE TOEKOMST en wordt op consultatiebureaus voor ouder- en kindzorg aan ouders aangeboden. Het vasthouden van dit positieve effect van het programma vergt echter regelmatige aandacht en herhaling van de boodschap. Crone promoveert op 12 november 2003 aan de VU medisch centrum.

Kinderen die meeroken hebben een hoger risico op onder andere luchtweginfecties, oorontstekingen en wiegendood. Als kinderen astma hebben, wordt door het meeroken het aantal en de ernst van astma-aanvallen verhoogd.

`Roken? niet waar de kleine bij is'
Vóór de start van het voorlichtingsprogramma `Roken? niet waar de kleine bij is', werd door 41% van de ouders aangegeven dat er gerookt werd in aanwezigheid van hun kind in de woonkamer. Twee jaar na de invoering wordt dit nog maar door 18% van de ouders aangegeven.

Het voorlichtingsprogramma `Roken? Niet waar de kleine bij is' wordt drie jaar na de invoering gebruikt door bijna driekwart van de verpleegkundigen die werken op consultatiebureaus.

Effect vermindert bij oudere kinderen
Het effect het voorlichtingsprogramma vermindert echter als het kind ouder wordt. In het onderzoek wordt een aantal aanbevelingen gedaan om de gezondheidswinst ook daarna te behouden. Zo moet de jeugdgezondheidszorg de voorlichting `Roken? Niet waar de kleine bij is' uitbreiden met extra activiteiten voor ouders van oudere kinderen. Verder moeten specialisten zoals kinderartsen, KNO-artsen meer aandacht aan het meeroken besteden, vooral als het gaat om kinderen die gezondheidsproblemen hebben waarvoor meeroken een mogelijke risicofactor is.

Preventie van roken bij toekomstige ouders
Kinderen van ouders die roken gaan vaker zelf ook roken, vooral als ouders hierover geen huisregels hebben ingesteld. Rokende ouders zijn daarom niet alleen een belangrijke doelgroep voor het voorkomen van meeroken maar ook voor het voorkomen van het beginnen met roken. Voorgesteld wordt om een systematische/doorlopende voorlichtingscyclus te ontwikkelen. Deze begint met de preventie van het beginnen met roken door jongeren, de toekomstige ouders, vervolgens de preventie van het roken voor en tijdens de zwangerschap, de preventie van terugval na de zwangerschap en tot slot de preventie van het meeroken door kinderen. In Nederland zijn de verloskundige zorg samen met de jeugdgezondheidszorg uitstekende media om deze cyclus aan te bieden.

TNO Preventie en Gezondheid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine