Ingezonden persbericht


BERICHT VOOR DE PERS

Babydonors start IVF-kliniek

Babydonors gaat in de Benelux een IVF-kliniek met licentie opzetten. Dit initiatief van Babydonors, een intermediair tussen eicel- en spermadonoren en wensouders, is gegrond op de wens om de dienstverlening te vervolmaken. Op dit moment moeten veel Nederlandse en Belgische wensouders naar Spanje reizen om een IVF-behandeling te ondergaan. Met de nieuwe kliniek wil Babydonors deze kostenverhogende drempel voor de wensouders wegnemen. Op dit moment is Babydonors in gesprek met diverse investeerders en gynaecologen in Nederland en België.

Eiceldonatie omgeven door misverstanden
De bemiddelende rol die Babydonors speelt wordt omgeven door veel misverstanden en discussies over ethiek. Waar Babydonors in België ondersteuning vanuit de medische wereld krijgt, blijft in Nederland de discussie rond de ethiek rond eiceldonatie de gemoederen bezig houden. Zo heeft de KNMG, de vereniging van artsen, haar leden opgeroepen om niet mee te werken aan activiteiten waarbij Babydonors betrokken is. Directeur John Michaels betreurt dit ten zeerste: "De indruk wordt gewekt dat wij via internet eicellen verkopen. Dat is absolute onzin. Wij vragen een vergoeding voor onze bemiddeling. Met dat geld kunnen wij onze service promoten en donoren aantrekken die zich bij ons registreren. En dat stellen wensouders erg op prijs. Via het reguliere systeem lukt dat niet en moeten wensouders tussen de 1 en 3 jaar op een wachtlijst staan om voor een donor in aanmerking te komen. En dan is het nog maar de vraag of die gevonden wordt. Vandaar onze wens om de kliniek op te zetten. Dat maakt ons verhaal compleet. Op dit moment zijn de onderhandelingen in volle gang, met de aantekening dat er nog ruimte is voor belangstellenden die willen meedoen."

Donor binnen 3 maanden
De alternatieve werkwijze van Babydonors leidt tot een veel kortere 'zoektijd'. In de praktijk duurt het hooguit 3 maanden voordat een geschikte donor is gevonden. John Michaels: "Onze donor matching service via www.babydonors.com is een alternatieve wijze van bemiddeling, die snel resultaat oplevert. Ons geloof daarin is groot, getuige het feit dat wij die termijn als belofte hanteren. Als wij die niet nakomen, dan krijgen de mensen het grootste deel van hun geld terug. Het feit, dat wij een bemiddelingsfee hanteren, zegt overigens genoeg over onze dienstverlening. Wij verkopen geen sperma of eicellen, wij brengen simpelweg de juiste mensen bij elkaar. Dat wordt nog eens bevestigd door de inspectiedienst van het Ministerie van Volksgezondheid in Nederland. Zij hebben onze werkwijze onderzocht en concluderen dat onze diensten volgens de wet gewoon zijn toegestaan. De wensouders zijn er blij mee. Op dit moment is een aantal stellen in behandeling en de eerste bevruchting is bijna een feit. Ik verwacht dat deze gebeurtenis alle misverstanden rond Babydonors zal doen vergeten."

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie over Babydonors, onderdeel van Dearborn Ltd. en gevestigd in het Gezondheidscentrum Zuilen te Utrecht, kunt u contact opnemen met John Michaels, telefoon 0318-693 839. Uitgebreide informatie vindt u ook op onze website, www.babydonors.com