RIGHTCLAESSENS


PERSBERICHT 12 november 2003

Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in behoud van banen

In vergelijking met het begin van dit jaar zijn de Nederlanders het vertrouwen in het behoud van hun banen behoorlijk aan het verliezen. Op de vraag hoe groot ze de mogelijkheid inschatten dat ze in het komende jaar hun baan zouden kunnen verliezen, antwoordt 18,6 procent van een representatieve groep fulltime werknemers, dat deze mogelijkheid zeer wel aanwezig is. Terwijl dit aantal 8 maanden geleden nog 10,2 procent was! Met deze uitkomst scoort Nederland nu slechter dan het wereldwijde gemiddelde van 17,6 procent.

Werknemers uit 17 landen - Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten - namen deel aan deze tweede editie van de 'Global Career Confidence Survey', een wereldwijde enquête die het vertrouwen in arbeidszekerheid onderzoekt. De enquête is georganiseerd door Right Management Consultants (in Nederland vertegenwoordigd door RightClaessens en Right ADC). De uitkomst van de enquête laat zien dat de Britten het meest pessimistisch zijn over de mogelijkheid hun baan in het komende jaar te verliezen en de Italianen het meest optimistisch.

Spanje en Zweden zijn in Europa de landen met het laagste percentage werknemers dat gelooft dat het moeilijk zou zijn een nieuwe, gelijkwaardige betrekking met hetzelfde loon te vinden als ze zouden worden ontslagen. Alleen de Japanners zijn hierin nog optimistischer. Maar in de meeste landen, en zeker in Duitsland, Denemarken, Ierland, Nederland en Noorwegen zijn de verwachtingen om gemakkelijk een nieuwe baan te vinden sterk gedaald in vergelijking met het begin van het jaar. In Duitsland is men het somberst. In Australië, Frankrijk, Canada, Engeland en de Verenigde Staten is geen of weinig verandering in vergelijking met een half jaar geleden merkbaar ten aanzien van het vertrouwen in arbeidszekerheid. Engeland, de Verenigde Staten en Hong Kong zijn samen het meest negatief over de nabije toekomst.

Het wereldwijde gemiddelde aantal werknemers dat aangaf dat het zeker niet eenvoudig zou zijn een nieuwe baan te vinden ligt net boven de 80 procent, hetgeen drie punten hoger is dan in maart. Het gemiddelde aantal personen dat denkt dat ze hun baan zouden kunnen verliezen is met 1,5 procent gestegen tot 17,6 procent.


---


---
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Otto Genee bij RightClaessens, per telefoon 020 - 584 0000 of e-mail otto.genee@right.com
Zie de grafieken op www.rightclaessens.nl

Informatie voor de pers

Right Management Consultants
Global Career Confidence Index and Survey
Right Management Consultants, gevestigd in Philadelphia, Pennsylvania, U.S.A. (NYSE: RHT), is wereldwijd het grootste adviesbureau op het gebied van Career Transition en Organizational Consulting. Het bedrijf verleent diensten aan kleine en grote ondernemingen via een wereldwijd netwerk van meer dan 300 vestigingen. Right is wereldleider op het gebied van 'Career Transition'-maatwerk oplossingen en biedt eveneens een breed scala van 'Organizational Consulting' diensten, onder meer talent management, leadership development en organizational performance. Right ondersteunt haar klanten bij het totale proces van loopbaanontwikkeling van de werknemers.
Meer informatie over het bedrijf vindt u op de website www.right.com.

In Nederland is Right Management Consultants gevestigd sinds september 2001 toen Claessens onderdeel werd van Right. In de zomer van 2002 is ook ADC aangesloten. Zo zijn RightClaessens en Right ADC de vertegenwoordigers van Right in Nederland. Zie voor meer informatie ook op www.rightclaessens.nl en www.rightadc.nl.

De Global Career Confidence Index and Survey wordt twee maal per jaar georganiseerd door Right Management Consultants en heeft als doel de arbeidszekerheid bij fulltime werknemers in de hele wereld te meten. De Index is gebaseerd op een telefonische enquête bij een willekeurige selectie van 350 tot 1000 werknemers per land, afhankelijk van de grootte van het land. De huidige resultaten zijn gebaseerd op de enquête die in september-oktober 2003 werd gehouden en hebben een foutmarge van plusminus 4 procent. De enquête werd gehouden onder werknemers in de volgende landen: Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten. Het onderzoek is in opdracht van Right uitgevoerd door ICR - International Communications Research of Media, Pennsylvania, Verenigde Staten.

De Career Confidence Index is gebaseerd op twee vragen die werden gesteld aan fulltime werknemers in 17 landen: 1) Hoe reëel acht u de mogelijkheid dat u in het komende jaar uw baan zult verliezen? 2) Hoe gemakkelijk of hoe moeilijk denkt u dat een gemiddelde werknemer die vandaag zijn werk zou verliezen het zou hebben om een gelijkwaardige baan met hetzelfde loon te vinden?
In de Global Career Confidence Index worden de antwoorden op deze twee vragen tot één enkel cijfer verwerkt. Vanuit een perfecte zekerheid score van 100, bedraagt de wereldwijde Career Confidence Index in november 2003 48.7, terwijl dat in maart 2003 nog 50.9 was. Naast deze wereldwijde index berekent Right ook een index voor drie regio's en voor elk van de 17 landen die aan het onderzoek deelnemen. Voor Nederland bedraagt deze index nu 44,2. In maart was dit nog 59,63.


---

Indien u meer informatie wenst te ontvangen, kunt u contact opnemen met Otto Genee bij RightClaessens, per telefoon 020 - 584 0000 of e-mail otto.genee@right.com

Zie de grafieken op www.rightclaessens.nl.

12 nov 03 09:23