Bond van Nederlandse Architecten

BNA Kubus 2003 voor Habraken

Vitale architectuur

Op 12 november ontvangt prof. ir N.J. Habraken de BNA Kubus 2003. Met deze uitreiking wil de Bond van Nederlandse Architecten BNA grote waardering tonen voor de wijze waarop Habraken inhoud geeft aan het begrip Vitale Architectuur, het thema van de BNA Kubus 2003. De toekenning is tot stand gekomen op voordracht van de jury bestaande uit voorzitter ir Pim van der Ven, prof. ir Jan Brouwer, ir Mels Crouwel, ir Karin Laglas, ir Jurriaan van Stigt en ir Roemer van Toorn. De kubus is een van de belangrijkste architectuurprijzen van Nederland die door de BNA is ingesteld als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.

Juryrapport

De jury looft Habraken omdat hij als een van de eersten de thema's individualisering en herontwikkeling in de architectuur aan de orde heeft gesteld. De jury acht het gedachtegoed van Habraken bevlogen, toekomstgericht en voor het wonen in onze huidige stedelijke cultuur actueler dan ooit. Het stelt onder meer dat wonen begint met een uitspraak over wat de gemeenschap moet beslissen en wat aan de bewoner wordt overgelaten. Het is een pleidooi voor vitale architectuur; een architectuur die niet 'af' is, maar ontstaat in dialoog tussen gebruiker en gemeenschap. Vanuit de opvatting van Habraken kan er kritisch gekeken worden naar de vitale waarde van hedendaagse ontwerpen. John Habraken

Als hoogleraar aan de Technische Hogeschool Eindhoven in 1967 was Habraken medeoprichter van de nieuwe Faculteit Bouwkunde. Hij was van 1965 tot 1975 directeur van de SAR (Stichting Architecten Research). In 1975 volgde zijn benoeming tot Head of the Department of Architecture and Planning van het MIT (Massachussetts Institute of Technology) in de USA. Habraken heeft diverse publicaties op zijn naam staan. Zijn oeuvre begint met 'De Dragers en de Mensen, het einde van de massawoningbouw' uit 1961 en zijn laatste boek getiteld "The Structure of the Ordinary' is uitgegeven in 1998. Habraken heeft diverse prijzen toegekend gekregen waaronder in 1979 de David Röellprijs en in 1996 de oeuvre prijs van de stichting Fonds voor de beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Tevens is hij erelid van het Architectuur Instituut in Japan.

BNA Kubus
De BNA Kubus is een onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De kubus is ingesteld in 1965 en wordt voor de 34-ste keer uitgereikt. Vorig jaar is de kubus toegekend aan Koen van Velsen. Eerder ontvingen onder anderen de architecten Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Van Gool, Van Stigt, Stokla, Coenen, Benthem Crouwel en Hannie & Aldo van Eyck de BNA Kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam en de RAI hebben deze onderscheiding gekregen.

Meer informatie: Irène van Doesburg, E: ivandoesburg@bna.nl of Jet de Wit, E: jdewit@bna.nl, T. 020 - 555 36 66. Het juryrapport kunt u opvragen vanaf 24 oktober 2003. Voor de uitreiking van de BNA Kubus op 12 november ontvangt u te zijner tijd een uitnodiging.