Socialistische Partij

Europees Sociaal Forum in Parijs

30-09-2003 * Onder het motto 'Een andere wereld is mogelijk' vindt van 12-15 november 2003 in Parijs het Tweede Sociaal Forum (ESF) plaats. Vier dagen van discussie, protest, muziek en cultuur.

Na de succesvolle evenementen van het Wereld Sociaal Forum in 2001 en 2002 in Porto Alegre (Brazilië) bezochten 60.000 mensen het eerste ESF in november 2002 in Florence (Italië). Op de laatste dag demonstreerden daar een miljoen mensen tegen de oorlog tegen Irak. Dit succes leidde tot het initiatief om op 15 februari 2003 wereldwijd tegen de oorlog te demonstreren.

Ook dit jaar wordt het ESF een massale samenkomst van diverse campagne's, organisaties, vakbonden en activisten. Tienduizenden mensen uit Europa en daarbuiten zullen discussiëren over neoliberale globalisering, oorlog en vrede, strategieën voor verzet en alternatieven. Het ESF is een open ruimte om ervaringen uit te wisselen, netwerken te creëren en gezamenlijk plannen te maken. Het staat in het teken van het opbouwen van een andere, betere wereld: Un Autre Monde Est Possible!

Op maar liefst vier locaties in Parijs, te weten Saint-Denis, Ivry, La Villette en Bobigny zijn er honderden zalen voor plenaire bijeenkomsten, seminars en workshops. Thema's als oorlog, neoliberalisme, democratie, mensenrechten, milieu, commercialisering en nog veel meer zullen aan bod komen. Daarnaast zijn er ook tal van culturele evenementen. Dit jaar is er ook een actiedag van de vakbonden gepland op 12 november en het ESF eindigt met een grote demonstratie op zaterdag 15 november. Het volledige programma is te vinden op: www.fse-esf.org

De SP en de SP-jongerenorganisatie ROOD maken deel uit van het samenwerkingsverband ESF-NL, dat ondersteund wordt door Platform Keer het Tij. ESF-NL coördineert verschillende activiteiten die in Nederland rond het ESF plaatsvinden en organiseert vanuit meerdere steden busvervoer naar Parijs. Verder verzorgt het samenwerkingsverband gratis/goedkope accommodatie in openbare gebouwen en sporthallen in Parijs.

Wil je ook mee naar Parijs of wil je nog meer informatie naar dan zo snel mogelijk contact met ons op! Reacties naar: hvheijningen@sp.nl