Gemeente Weert


01-10-2003

Cursus paleografie in gemeentearchief Weert

De Aldenborgh heeft in Weert reeds enkele malen in samenwerking met het Gemeentearchief Weert cursussen paleografie (oud schrift) georganiseerd. Telkens was er zoveel animo dat niet iedereen die zich had aangemeld kon deelnemen. Vandaar dat binnenkort weer een nieuwe cursus van start gaat.

Steeds meer mensen krijgen interesse voor lokale geschiedenis en familiegeschiedenis. Op alle werkdagen en ook op donderdagavond tot 21.00 uur kan men terecht bij het Gemeentearchief Weert voor onderzoek. Kennis van de paleografie is vaak onontbeerlijk voor onderzoek in wat oudere archiefstukken.
In de cursus Paleografie voor beginners wordt aandacht besteed aan oude teksten van Weert en omgeving van vóór de Franse tijd. Bovendien wordt achtergrondinformatie verschaft over de geschreven stukken met betrekking tot het bestuur, de rechtspraak, de kerk, het notariaat en de handel. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van het muntwezen, de oude maten en gewichten en de tijdrekenkunde.

Wanneer en waar?
De lessen worden verzorgd door de heer P. Roost. De cursus bestaat uit 10 lessen op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur en wordt gegeven in de studiezaal van het Gemeentearchief Weert, in het Stadhuis, Beekstraat 54 te Weert. Data: 12, 19, 26 november; 3, 10, 17 december 2003; 7, 14, 21 en 28 januari 2004.

Inschrijving
Deelname: Er kunnen 10 cursisten toegelaten worden. Leden van De Aldenborgh hebben bij inschrijving voorrang boven niet-leden. Het cursusgeld (inclusief de kosten voor de syllabus en het oefenmateriaal) bedraagt voor leden 50,00 en voor niet-leden 57,50. Betaling geschiedt via de Postbank Rekeningnummer 35 92 557 t.n.v. Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, René van Chalonstraat
2, 6006 HZ Weert, Onder vermelding van: "Cursus Paleografie beginners".
Uw aanmelding wordt pas geregistreerd als het cursusgeld is overgeboekt. Gezien de verwachte belangstelling is het dus zaak dat u tijdig betaalt.

Informatie
Voor vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij Fransien Smeets, gemeentearchief Weert, tel. (0495) 575 472.