Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

08-10-2003

Koninklijke/Shell Prijs 2003 voor prof. dr. Niek Lopes Cardozo

(Persbericht Shell Nederland)

Prof.dr. Niek J. Lopes Cardozo Den Haag - De Koninklijke/Shell Prijs 2003 wordt woensdag 12 november aanstaande uitgereikt aan prof. dr. Niek J. Lopes Cardozo, hoofd kernfusieonderzoek aan het FOM-instituut voor plasmafysica Rijnhuizen (Nieuwegein) en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Lopes Cardozo ontvangt de prijs uit handen van Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. De uitreiking is in het Shell Research and Technology Centre, Amsterdam.

De Koninklijke/Shell Prijs gaat elk jaar naar een wetenschapper die zich verdienstelijk heeft gemaakt met onderzoek op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie. De prijs bestaat uit een bedrag van 100.000 euro en het beeldje 'Il Dottore' van kunstenaar Eric Claus. Een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, heeft professor Lopes Cardozo voor deze prijs voorgedragen. De Koninklijke/Shell Prijs wordt dit jaar voor de 44ste keer uitgereikt.
De jury omschrijft Lopes Cardozo als een creatief plasmafysicus van groot internationaal kaliber. Hij heeft met zijn fundamentele onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd om kernfusie als mogelijk nieuwe energiebron praktisch toepasbaar te maken. Bij kernfusie worden twee lichte atoomkernen versmolten tot één zwaardere, een proces waarbij veel energie vrijkomt. Het doel van het onderzoek naar kernfusie is om het fusieproces zodanig te beheersen dat de vrijkomende energie nuttig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om elektriciteit op te wekken of waterstof te genereren. Als dit doel wordt bereikt, is fusie een schone en veilige energiebron, waarvan de brandstof overal eenvoudig voorhanden is en voor miljoenen jaren toereikend.
Het onderzoek is zover gevorderd dat het demonstratieproject ITER, waarin Europa de toonaangevende partij is en waarin verder de VS, Japan, Rusland, China en Korea deelnemen, een fusievermogen van zo'n 500 MW moet gaan leveren. Over de bouw van ITER wordt in de komende maanden definitief beslist.
Fusie vindt plaats bij een temperatuur van 150 miljoen graden, in een brandende plasmavlam. Om te zorgen dat deze hete vlam niet in contact komt met het metalen reactorvat wordt het plasma opgesloten met behulp van magneetvelden. Een van de grootste problemen bij het ontwikkelen van een fusiereactor is het optreden van turbulentie in het plasma. Dit verhoogt de warmteverliezen uit het hete plasma, wat de doelmatigheid van de reactor sterk vermindert. Het werk van Lopes Cardozo en zijn medewerkers spitste zich toe op de relatie tussen het optreden van turbulentie en de zogenaamde geometrische resonanties van het opsluitende magneetveld. Daarbij is met een elegant experiment aangetoond hoe turbulente lagen in het plasma samenhangen met een hele reeks van zulke resonanties.

Ook de inzet van de winnaar om met de vermaarde 'Fusion Road Show' leerlingen te doordringen van de noodzaak van duurzame ontwikkeling en energie staat vermeld in het juryrapport. De 'Fushion Road Show' is een interactieve show met veel live demonstraties, waarin het publiek kennismaakt met fusie-energie. De show, vooral gericht op middelbare scholieren, is in 1999 ontwikkeld, en is sindsdien meer dan vijftig keer opgevoerd, onder meer in Paradiso (Amsterdam).

Stichting Koninklijke/Shell Prijs
De Stichting Koninklijke/Shell Prijs stelt sinds 1960 prijzen beschikbaar ter bekroning van oorspronkelijk onderzoek op verschillende wetenschappelijke terreinen. Het zijn de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen die de prijs toekennen. In 1998 is voor een nieuwe opzet gekozen. Sinds dat jaar wordt de prijs toegekend ter bekroning van een wetenschappelijke doorbraak of een technische innovatie op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie.
De jury beoordeelt de ingediende nominaties aan de hand van een aantal criteria. Zo kijkt de jury onder meer naar het feit of het onderzoek betrekking heeft op de ontwikkeling van duurzame energie en of het onderzoek een wetenschappelijke doorbraak is. Verdere criteria zijn: originaliteit, technische realisatie en mogelijk perspectief voor toekomstige activiteiten.
Dit jaar bestond de onafhankelijke jury uit prof. dr. ir. H. van Bekkum (voorzitter), prof. dr. C.W.J. Beenakker, prof. dr. P. Hooimeijer, prof. dr. A.W. Kleyn en prof. dr. ir. W.P.M. van Swaaij, bijgestaan door prof. dr. A.A. Verrijn Stuart van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en mevrouw drs. P.G. Vogel en drs. J.B. Frietman van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Vorige winnaars waren onder anderen prof. dr. J.C.J.M. van den Bergh (milieueconomie), prof. dr. ir. J. Schoonman (energieomzetting en opslag), prof. dr. ir. G. Lettinga (anaërobe waterzuiveringsmethode), prof. dr. W.G. Sinke (zonne-energie) en prof. ir. J. Kristinsson (architectuur en bouwkunde).

FOM-instituut
FOM staat voor Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie. De stichting richt zich op het stimuleren van natuurkundig onderzoek van internationale kwaliteit in ons land, op het coördineren van het Nederlands onderzoek en op het samenwerken met en overdragen van kennis aan derden. FOM is gevestigd in Utrecht en heeft instituten en onderzoeksgroepen bij universiteiten. Het FOM-instituut voor Plasmafysica in Nieuwegein is een van deze instituten.

Shell Mediacontacten
Tel.: 070-3778750
Fax: 070-3778751
e-mail: media-nl@shell.com

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl