Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ Verenigingsraad 12/11/2003 / 13.00 uur Nieuwspoort

Agendapunt 4.
Arbeidsvoorwaardenbeleid 2004:
Bouwen aan de toekomst

Meer dan voorheen zal er een beroep worden gedaan op solidariteit. Ook in de journalistiek. Voor goede arbeidsvoorwaarden is het tij ongunstig. Economische omstandigheden hebben her en der tot zware ingrepen geleid. Dat is ten koste gegaan van de werkgelegenheid in de journalistiek. Anderzijds is de NVJ er in geslaagd - als beroepsvereniging en als vakbond - om veel pijn te voorkomen dan wel te verzachten.

De zekerheden in de arbeidsvoorwaarden staan op de tocht. De kabinetsplannen leiden tot versobering van het sociale bestel en bovendien tot een grote lastenverzwaring voor de werknemers, ook journalisten. Tegelijk zijn het de werkgevers die knagen aan het huidige stelsel aan arbeidsvoorwaarden. De NVJ vecht voor behoud van belangrijke verworvenheden, maar ze stelt zich ten alle tijde realistisch op. Ze wil ook vooral gesprekspartner zijn om uiteindelijk weer te bouwen aan de toekomst. Investeren in journalisten heeft daarbij eerste prioriteit.

Alleen al in de dagbladsector zijn er in een jaar tijd honderden arbeidsplaatsen verloren gegaan. Ze werden geofferd om de rendementen bij kranten te verbeteren. Maar het gevaar loert dat uitgevers vervolgens voor lange tijd niet meer investeren in nieuw talent op redacties met als gevolg een verdergaande vergrijzing. Juist nu is het dus zaak om te pleiten voor nieuwe instroom op redacties. Vooral met het oog op de toekomst van de media.

Het klimaat is even niet gunstig. Economische groei blijft uit, de werkloosheid stijgt snel en de inflatie blijft in ons land te hoog. Juist in een jaar dat er een koopkrachtverlies van bijna 3,5 procent gecompenseerd zou moeten worden, hebben werknemers genoegen genomen met minder. Maar desondanks is er sprake van een aanzienlijke extra lastenverzwaring, voortvloeiend uit maatregelen van onder andere overheden, ziektekostenverzekeraars en pensioenbeheerders.

Koopkrachtbehoud is uitgangspunt
Koopkrachtbehoud blijft voor de NVJ uitgangspunt in het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2004. Het kan niet zo zijn dat de lastenverzwaringen op de werknemers worden afgewenteld en zij bovendien het koopkrachtverlies niet kunnen compenseren. Echter, de hoogte van de salarisverhogingen kan en mag niet los worden gezien van andere resultaten in de onderhandelingen voor de journalistieke cao's. De NVJ wil zich realistisch opstellen, maar alleen als er harde afspraken zijn te maken over het perspectief voor de sector. In sectoren waar aantoonbaar sprake is van achterstand wil de NVJ die wegwerken. Door de overheid aangekondigde verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden wil de NVJ in het CAO-overleg compenseren.

De NVJ wil constructief zijn. Maar dat is geen doel op zich. Wel tracht de NVJ een vernieuwingsproces op gang te brengen om op die wijze verbetering van de positie van journalisten te bewerkstelligen. En tegelijk ijvert de NVJ voor versterking van de diverse journalistieke sectoren, juist om werkgelegenheid te behouden en zo mogelijk uitbreiding daarvan te stimuleren.

Leeftijdsbewust personeelsbeleid
Een vernieuwing is leeftijdsbewust personeelsbeleid. Daarbij gaat het om het benutten van alle mogelijkheden om gedurende de gehele loopbaan in de journalistiek op flexibele wijze tijd en inkomen in te zetten voor arbeid en privé. Daarbij is aansluiting te vinden bij de door de overheid in 2004 te introduceren levensloopregeling, waar de regeling voor verlofsparen in zal worden opgenomen en die ook mogelijkheden biedt voor deeltijdpensioen.

Er is een keur aan specifieke regelingen in CAO's vastgelegd. Beter is het om te kiezen voor een integrale benadering, waarbij een journalist de mogelijkheid heeft om op enig moment in zijn carrière de elementen tijd en inkomen in te zetten voor zorg, scholing en ontspanning of om het tijdens een periode in een loopbaan om wat voor reden ook wat rustiger aan te doen. Zo'n vorm van à la carte biedt veel meer individuele flexibiliteit.

Prepensioen
Onderdeel van leeftijdsbewust personeelsbeleid is ook het prepensioen. Ook hier geldt dat journalisten meer keuzes moeten kunnen maken. Door binnen een carrière te schuiven met de elementen tijd en inkomen kan in de periode voorafgaand aan de feitelijke pensionering meer flexibiliteit worden aangebracht. Daardoor heeft iedere journalist volop mogelijkheden om op een geheel eigen wijze een loopbaan te beëindigen. Ondanks de aanstaande fiscale versobering van vut en prepensioen, zullen de diverse regelingen blijven bestaan. Wel is het zaak om tegenover de uittreding uit de journalistieke sector meer initiatieven te ontwikkelen om journalisten breder inzetbaar te maken en instroom van jong talent te stimuleren. Daarmee blijven redacties vitaal. Bovendien is zo een antwoord gevonden voor het vraagstuk van de toenemende vergrijzing op redacties.

Pensioen
Manifest onderdeel van de arbeidsvoorwaarden zullen de komende jaren de pensioenregelingen zijn. Een deel van de problematiek is conjunctureel van aard. Immers, door enkele slechte beursjaren zijn de rendementen achtergebleven. Het is deels paniekvoetbal, maar het bevestigt tegelijkertijd de noodzaak van goede langetermijnvisies in pensioenregelingen. Een nog belangrijker vraagstuk is structureler. Hier gaat het om de modernisering van de pensioenregelingen. De discussie is niet meer te vereenvoudigen tot het kiezen uit eind- of middenloon. Een pensioenregeling wordt een keuze uit een bonte reeks variëteiten. De NVJ wil per sector gesprekspartner zijn in die moderniseringsslag om te waarborgen dat er een goede basis ligt voor ieders pensioen. Meer dan voorheen is de pensioenvoorziening een belangrijk punt tijdens iemands actieve loopbaan en niet pas na het werkzame leven.

En de freelancers....
De NVJ ervaart dat juist de freelancers de eerste klappen van de economisch mindere tijden opvangen. Daarom is het eens temeer van belang om aandacht te vragen voor de betaling van fatsoenlijke tarieven, die voldoende financiële ruimte bieden om ook de magere tijden door te komen.

Bredere inzetbaarheid maakt meer vaste contracten mogelijk Modernisering, flexibilisering en individualisering kunnen voor journalisten ook nadelig zijn. De NVJ is daarop bedacht. Een voorbeeld zijn de flexibele arbeidscontracten. De NVJ strijdt voor terugdringing van het grote aantal tijdelijke contracten, in het bijzonder bij de omroepen. De NVJ ziet het als een uitdaging dat werkgevers zich inzetten voor bredere inzetbaarheid van hun werknemers, om ook op andere manieren dan door tijdelijke aanstellingen, doorstroming binnen en buiten de organisaties te bewerkstelligen. Dat vergt flexibiliteit van journalisten, maar dan wel binnen de kaders van een vast contract. Het is echter ook een investering van de werkgever in het breder inzetbaar maken van journalisten d.m.v. opleidingen, stages, detachering etc.

Juist nu, juist met solidariteit zouden meer mensen aan een vast contract moeten worden geholpen.
Met werk, daarmee bouwen we aan de toekomst.