Gemeente De Ronde Venen

Presentatie tussenresultaten onderzoek naar landijs-/skeelerbaan aan raadscommissie Financiën
21-10-2003

Naar aanleiding van de eerste resultaten van een haalbaarheidsonderzoek naar een landijsbaan in De Ronde Venen heeft het college van burgemeester en wethouders de mogelijkheid onderzocht om een 400 meter landijsbaan/skeelerbaan te combineren met een atletiekbaan. Tevens is onderzocht welke bestemming het middenterrein kan krijgen.
Op 12 november zal het college de tussenresultaten presenteren aan de raadscommissie Financiën.

De wens voor een landijsbaan leeft al langer in een deel van de gemeente De Ronde Venen. Daarom is in het beleidsplan Naar de Kern een haalbaarheidsonderzoek naar een landijsbaan opgenomen. Dit onderzoek stond gepland voor 2005, maar is door een motie van ChristenUnie / SGP tijdens de raadsvergadering van 7 november 2002 vervroegd. Voor wat betreft de haalbaarheid zijn verschillende varianten mogelijk. In overleg met de grootste ijsclub van de gemeente, ijsclub Nooitgedacht, is de combinatie van een landijsbaan en een skeelerbaan onderzocht. Met deze variant kan er bij vorst snel een ijsvloer worden gecreëerd en kan de baan buiten het winterseizoen worden benut als skeelerbaan.
Tevens is overleg geweest met de enige atletiekvereniging in De Ronde Venen, De Veenlopers. Die vereniging, met circa 75 leden, houdt zich bezig met hardlopen op de middellange en lange afstand. Dit gebeurt momenteel op de openbare weg. Desgevraagd heeft de vereniging laten weten dat er voor deze activiteit geen behoefte is aan een eigen atletiekbaan. Een ijsbaan/skeelerbaan kan wel dienen als uitvalsbasis voor trainingen in de polder. Met name voorzieningen als een kantine en kleedruimte zou een vooruitgang zijn ten opzichte van de huidige situatie.

Door bureau ISA-Sport zijn de kosten berekend voor realisatie van twee varianten, te weten een 400 meter rondbaan en een 1000 meter traject. De kosten van de goedkoopste variant (400 baan) zijn geraamd op 470.000. Voor de duurste variant (1000 meter traject) zijn de kosten geraamd op 885.000. Deze bedragen zijn exclusief BTW, grondkosten en verdere inrichtingskosten, zoals parkeerruimte. Het college van B&W geeft de voorkeur aan de realisatie van een 400 meter baan.

De afmetingen van het binnenterrein van een 400 meter skeelerbaan zijn 112 m x 50 m. Dit terrein zou gebruikt kunnen worden als skate-park, basketballveld, tennisbanen, korfbalveld, pupillenvoetbalveld of handbalveld. Uit een rapport van NOC*NSF over binnen- en buitensportvoorzieningen blijkt dat er niet direct extra ruimte nodig is voor tennis, korfbal en handbal. In het haalbaarheidsonderzoek is uitgegaan van een gras-sportveld. Op basis van verder overleg met de toekomstige gebruikers zal de beheer- en exploitatievorm nader worden uitgewerkt.
Voor de realisering van een landijsbaan is een oppervlakte nodig van minimaal 15.000 vierkante meter exclusief de ruimte die nodig is voor de inrichting van bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Gedacht kan worden aan het gebied tussen Mijdrecht en Wilnis (De Driehoek).

Het college van B&W gaat de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek en de ideeën voor het gebruik van het middenterrein op 12 november presenteren aan de raadscommissie Financiën. Als de leden van die commissie de aanleg van een landijs/skeelerbaan zien zitten, zal het college de plannen verder uitwerken.