College Bescherming Persoonsgegevens


21 oktober 2003

Grote rol voor technologie bij bescherming van persoonsgegevens

Onder de titel `Privacy & beveiliging: spanningsveld of versterking' levert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dit jaar een bijdrage aan de Infosecurity beurs, die plaats vindt op 12 en 13 november in de Jaarbeurs in Utrecht.

Informatie speelt een cruciale rol in talloze processen en activiteiten. Het is in het belang van burger en consument dat persoonsgegevens voldoende worden beschermd. De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) verplicht organisaties en instellingen tot onder meer het inzetten van passende maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen. Het CBP publiceerde hierover al eerder het rapport Beveiliging van persoonsgegevens dat een handreiking biedt om nadere invulling te geven aan de wettelijke norm.

Tijdens het seminar `Privacy & beveiliging: spanningsveld of versterking', onder voorzitterschap van Jan Willem Broekema, collegelid van het CBP, wordt de rol van technologie in de beveiliging van persoonsgegevens belicht en de betekenis van de WBP voor het ICT-beleid van organisaties verduidelijkt. Alexander Singewald, directeur van Singewald Consultants Group BV, verzorgt een presentatie over de tegenstelling tussen het beveiligen van privacy en de beveiliging van persoonsgegevens. Hubert Groen, projectleider LCMR bij IVZ, geeft een presentatie over biometrie als beveiliging in een ketenzorginformatiesysteem.

Meer informatie over de Infosecurity beurs is te vinden op: www.infosecurity.nl. Het CBP is met een stand aanwezig op de beursvloer. Daarnaast neemt het CBP ook deel aan de Raad van Advies voor Infosecurity 2003.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.