Nederlandse Vereniging van journalisten

23/10/2003 NVJ Algemeen

Leden-opinie najaarsoverleg

Geachte collega,

In dit Word-document treft u de tekst van de FNV aan ten behoeve van de raadpleging over de resultaten van het najaarsoverleg tussen vakbeweging, werkgevers en regering. Het NVJ-bestuur stelt het op prijs als u de moeite neemt de twee pagina's door te lezen en vervolgens uw stem uit te brengen in het NVJ-Stembureau.

Commentaar FNV
De FNV geeft bij monde van onderhandelaar Agnes Jongerius commentaar op het resultaat. Een passage:
"Met dit onderhandelingsresultaat zijn we er in geslaagd heel veel ergs van de kant van het kabinet te voorkomen. Maar niet alles. Tegenover de toezeggingen van het kabinet staat een prijs op het loon. De FNV blijft op veel onderdelen kritiek houden op het kabinetsbeleid. Maar mede onder druk van FNV-acties zijn veel scherpe kanten van de oorspronkelijke kabinetsplannen afgehaald. En wel zodanig dat de FNV het verantwoord acht dit onderhandelingsresultaat voor te leggen aan alle 1,2 miljoen leden*"

Commentaar bestuur NVJ:
Weinig opgetogen is wellicht de beste omschrijving van het oordeel van het bestuur van de NVJ over de uitkomst van het najaarsoverleg. Weinig opgetogen omdat de uitkomst vooral betekent dat per journalistieke CAO met de werkgevers een taai gevecht zal losbranden over de besteding van de voor twee jaar bevroren loonruimte.
Een pluspuntje van het resultaat is dat de door de regering beoogde halvering van de kantonrechtersformule en daarmee bijna automatisch een halvering van de zoektermijn in sociale plannen, van tafel is. Sociale plannen die in de mediasectoren aan de orde van de dag zijn. Het bereikte uitstel van de aanval op vut en prepensioen geeft meer ruimte tot het vinden van een aanvaardbare oplossing voor een toekomstig stelsel voor levensloop en prepensioen.

Wat kan de NVJ ermee?
De bevroren loonruimte gebruiken voor een fatsoenlijk op de journalistiek afgestemd loongebouw, voor de instroom van jongeren en om een halt toe te roepen aan de uitstoot van veel collega's bij kranten, omroepen en regionale omroepen, behoud van uitzicht op een prepensioen. Deze punten zal het NVJ-bestuur op 12 november a.s. aan de Verenigingsraad (het hoogste orgaan binnen de NVJ) voorstellen als aanvulling op de nota algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid 2004. Een nota die inmiddels ten dele lijkt te zijn ingehaald door het bijgesloten onderhandelingsresultaat. Tenzij de meerderheid van 1,2 miljoen FNV leden het resultaat afwijst en hun bondsraden en hun verenigingsraden zich daarbij aansluiten.

We hopen dat u de moeite neemt uw stem. De uitslag geven we door aan de vakcentrale FNV. We beseffen dat de NVJ-leden op een totaal van de
1,2 miljoen FNV tellende leden niet van doorslaggevende betekenis zullen zijn. Maar het NVJ-bestuur wil mede aan de hand van uw stem samen met de Verenigingsraad op 12 november een definitief standpunt bepalen.

Wat betekent een eventuele afwijzing?
In het geval de meerderheid van de NVJ-leden en vervolgens de Verenigingsraad van de NVJ het najaarsresultaat afwijzen en de FNV komt eveneens tot een afwijzing, zijn acties onvermijdelijk.

Met vriendelijke groet,

Kees Schaepman, voorzitter NVJ
Bert de Jong, vice voorzitter en portefeuillehouder arbeidsvoorwaarden Hans Verploeg, algemeen secretaris