Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


12/11/03 Koningin neemt zevende deel Techniek in Nederland in de Twintigste eeuw in ontvangst

Hare Majesteit de Koningin neemt woensdag 12 november 2003 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam het eerste exemplaar van het zevende en laatste deel van de serie Techniek in Nederland in de Twintigste eeuw (TIN-20) in ontvangst. Deze serie maakt inzichtelijk hoe technische en maatschappelijke ontwikkelingen met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Hierdoor is de geschiedenis van Nederland opnieuw geschreven, nu vanuit een techniekhistorische invalshoek. Het onderzoeks- en publicatieprogramma werd uitgevoerd onder auspiciën van de Stichting Historie der Techniek die in 1988 werd opgericht om de geschiedenis van de techniek meer onder de aandacht te brengen.

De onderzoeksresultaten van TIN-20 werden gebundeld in zeven boeken die in de periode 1998 tot en met 2003 verschenen. In het zevende deel van de serie worden de in de eerste zes delen neergezette onderzoekslijnen voor verschillende technische en maatschappelijke domeinen, zoals transport, energie, stad, huishouden en voeding, op thematische wijze nog eens bij elkaar gebracht om inzicht te verschaffen in de modernisering van Nederland in de twintigste eeuw.

Het TIN-20 programma is het resultaat van een samenwerking tussen wetenschap, overheid en bedrijfsleven. Zo hebben tientallen onderzoekers, negen universiteiten, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), diverse overheidsinstellingen waaronder het Ministerie van Economische Zaken, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de realisatie van het onderzoeksprogramma mogelijk gemaakt. Naast de zevendelige serie heeft het programma ook geresulteerd in proefschriften, (populair)wetenschappelijke boeken, onderwijsmateriaal, artikelen in verschillende nationale en internationale tijdschriften en een tentoonstelling.

De afsluiting van het programma vormt het startpunt van een initiatief om de onderzoeksresultaten in te zetten binnen het voortgezet, hoger en wetenschappelijk onderwijs.
Het doel is jongeren meer inzicht te geven in de betekenis van techniek voor de Nederlandse samenleving. Een aantal in Jet-Net (Jongeren en Technologie Netwerk Nederland) samenwerkende multinationals heeft daarom besloten de TIN-20 serie beschikbaar te stellen aan de scholen voor het voortgezet onderwijs.