Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

Persuitnodiging instelling Nat. Park Lauwersmeer

Spectaculaire instelling Nationaal Park Lauwersmeer door minister Veerman

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt woensdag 12 november a.s. het Nationaal Park Lauwersmeer op een spectaculaire manier in. Tijdens een vaartocht zal de minister met hulp van een roofvogel de instelling officieel bekrachtigen. Het Lauwersmeer is een
internationaal bekend vogelgebied van 5800 ha op de grens van Groningen en Friesland. Het is naast de Oostvaardersplassen het belangrijkste rust- en foerageergebied voor moerasvogels in Nederland. De rijkdom aan broedvogels (verschillende soorten eenden, roofvogels en moeras- vogels) is een belangrijke waarde van het gebied, het is dan ook een Internationaal Wetland.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 12 november. Met een rondvaartboot wordt gevaren op het Lauwersmeer. Het programma is als volgt:
9.30.-9.45 u Verzamelen en ontvangst te Dokkumer Nieuwe Zijlen (nabij Engwierum)
9.45-11.15 u Vertrek boot richting steiger aan Zomerhuisplaat en spectaculaire openingshandeling
11.15-12.45 u Rondvaart Lauwersmeer, inclusief lunch 12.45-13.15 u Bezoek Stropersplaat
13.15-14.15 u Terugvaart en aankomst te Dokkumer Nieuwe Zijlen

De rondvaartboot ligt bij de sluis Dokkumer Nieuwe Zijlen in het Lauwersmeer. Op de instellingsdag zorgen wij voor speciaal vervoer voor de pers. Dit brengt met zich mee dat u niet verplicht bent het hele programma te volgen. Om 11.30 u bent u in de gelegenheid om weer terug te varen naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Aankomst ca. 12.00 u. U kunt ook het gehele programma volgen. De minister blijft tot 11.30 u.
Voor treinreizigers staat bij aankomst op station Heerenveen om 8.35 u een Staatsbosbeheerbus gereed om u te brengen naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Om 14.30 u zal de bus treinreizigers weer terug vervoeren naar NS-station Heerenveen.

Tevens is een persmap beschikbaar, verkrijgbaar bij de secretaris. Foto's van het Lauwersmeer zijn vooraf beschikbaar en eveneens op te vragen bij de secretaris. Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met: Secretaris NP Lauwersmeer: Anco Hoogerwerf: coördinatie persvoorlichting, Tel: 050-3164459/06-26164720, e-mail: lauwersmeer@provinciegroningen.nl, www.lauwersoog.org.

Overige informatie:
Na 12 november zullen diverse publieksacties starten, waaronder gratis rondvaarten en excursies.
Het Lauwersmeer is een weids gebied, bestaande uit wateren, rietvelden, grazige graslanden en bossen. Het bijzondere gebied is schoon en relatief ongerept. Door de openheid van het landschap is het Lauwersmeer aantrekkelijk voor wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers. Ook watersporters kunnen er hun hart ophalen. In de afgelopen jaren is de organisatie van het NP opgezet. Inmiddels zijn 27 organisaties betrokken bij het NP. Daarnaast is een gezamenlijk Beheer- en Inrichtingsplan opgesteld waarin het Overleg-orgaan (bestuur van het NP) de doelen en de acties beschrijft die zij wil bereiken voor dit gebied. Hoofditem in dit plan is de discussie over het natuurstreefbeeld en het gewenste waterbeheer. Het gebied is afgelopen jaar onderwerp geweest van een verhitte discussie over het toekomstig waterbeheer en de na te streven natuurwaarden. Een discussie die nu bij provincies en waterschappen verder wordt gevoerd.

04 nov 03 14:09