Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Staatsecretaris van Gennip bezoekt Hongarije en Slovenië
Nummer: 390

Datum: 04-11-2003

Staatssecretaris Karien van Gennip zal van 12 tot en met 14 november een bezoek brengen aan Hongarije en Slovenië, vergezeld door een aantal Nederlandse bedrijven, met Paul van Roon, directeur FME/CWM, als zakelijk missieleider. Dit bezoek vindt plaats in het kader van de campagne Internationaal Ondernemen die op 23 oktober van start is gegaan. Die campagne is er op gericht met name MKB-ers te wijzen op de mogelijkheden van ondernemen over de grens. In het kader van de campagne bracht Van Gennip op 28 en 29 oktober een bezoek aan Noord-Duitsland en later deze maand volgen nog de Baltische staten.

Hongarije en Slovenië zullen net als acht andere toetreders vanaf 1 mei volgend jaar deel uitmaken van de Europese Unie. Daarmee ontstaat een enorme interne markt die reikt van Estland tot Portugal en van Zweden tot Cyprus. Dit zal een enorme impuls geven aan de handel en investeringen tussen de nieuwe en de huidige lidstaten. Zeker Hongarije en Slovenië zijn voor Nederlandse bedrijven en investeerders aantrekkelijke landen.

Het bezoek begint op 12 november in Boedapest met een ontmoeting met de Hongaarse staatssecretaris Peter Gottfried van Buitenlandse Zaken. Daarna volgt de feestelijke ondertekening van een contract tussen het Nederlandse bedrijf AVS Europe BV dat therapeutische fitnessapparatuur maakt en het Hongaarse Hgy Therapies Ltd. Daarna volgt een ontmoeting tussen de staatssecretaris en de Hongaarse minister Csillag van Economische Zaken. Op donderdag bezoekt de delegatie Rynart Transport, een succesvol Nederlands logistiek bedrijf. Op vrijdag reist de delegatie vanuit Ljubljana naar Portoroz, waar een congres over logistiek wordt gehouden. Van Gennip en haar Sloveense collega Tea Petrín zullen het congres toespreken.

Tijdens de politieke gesprekken van de staatssecretaris die zich in het buitenland Minister van Buitenlandse Handel mag noemen zullen de meereizende bedrijven deelnemen aan een aantal zgn. matchmaking-bijeenkomsten, waarbij mogelijkheden voor toekomstige samenwerking worden onderzocht.

Geïnteresseerde journalisten kunnen contact opnemen met Len Middelbeek, woordvoerder van de staatssecretaris (tel. 070 379 6015).