Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlanders massaal naar bijeenkomst anders-globalisten Parijs. BUSSEN UIT HELE LAND NAAR EUROPEES SOCIAAL FORUM.

Vanuit vijf Nederlandse steden vertrekken volgende week bussen naar het tweede Europees Sociaal Forum (ESF) in Parijs. Van 12 tot en met 15 november staat Parijs in het teken van vier dagen van discussie, protest, muziek en cultuur. Op het Forum worden tienduizenden deelnemers uit heel Europa verwacht. Vanuit Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen en Rotterdam zullen honderden Nederlanders afreizen naar het ESF.

Acties bij Nederlands voorzitterschap EU.

In Nederland heeft de werkgroep ESF-NL van het platform Keer het Tij de mobilisatie gecoordineerd. De grote Nederlandse deelname moet gezien worden in het kader van het EU-voorzitterschap dat in de tweede helft van 2004 in handen van de Nederlandse regering is. Platform Keer het Tij, dat op 20 september in Amsterdam een demonstratie organiseerde tegen de plannen van het kabinet waar 25.0000 mensen aan deelnamen, verwacht dat het Nederlands voorzitterschap in 2004 ook gepaard zal gaan met grote protesten tegen de regering.

Wereldwijd protest van miljoenen.

Na de succesvolle evenementen van het Wereld Sociaal Forum in 2001 en 2002 in Porto Alegre (Brazilië) bezochten 60.000 mensen het eerste Europees Sociaal Forum in november 2002 in Florence (Italië). Op de laatste dag demonstreerden daar een miljoen mensen tegen de oorlog tegen Irak. Dit succes leidde tot het initiatief om op 15 februari 2003 wereldwijd tegen de oorlog te demonstreren. Aan die gecoordineerde demonstraties namen op alle continenten wereldwijd miljoenen mensen deel.

Discussie over een Andere Wereld.

Ook dit jaar wordt het ESF een massale samenkomst van diverse campagne's, organisaties, vakbonden en activisten. Tienduizenden mensen uit Europa en daarbuiten zullen discussiëren over neoliberale globalisering, oorlog en vrede, strategieën voor verzet en alternatieven. Het ESF staat in het teken van het opbouwen van een andere, betere wereld: Een Andere Wereld is Mogelijk! is de centrale leuze. Op maar liefst vier locaties in Parijs s Saint-Denis, Ivry, La Villette en Bobigny s zijn er honderden zalen voor plenaire bijeenkomsten, seminars en workshops. Thema¹s als oorlog, neoliberalisme, democratie, mensenrechten, milieu, commercialisering en nog veel meer zullen aan bod komen. Daarnaast zijn er ook tal van culturele evenementen. Dit jaar is er ook een actiedag van de vakbonden gepland op 12 november en het ESF eindigt met een grote demonstratie op zaterdag 15 november in Parijs.



Ingezonden persbericht