Ingezonden persbericht


Ziende en blinde kinderen gelijk op het net

Op 12 november vindt er bij Bartiméus een bijzondere wedstrijd plaats. Twaalf ziende en twaalf slechtziende en blinde kinderen, werken een hele middag samen met een computer onder leiding van tv-presentator Jack Spijkerman. Ter gelegenheid van de officiële opening van de nieuwe website van Bartiméus en het Europees Jaar voor mensen met een Handicap houden 24 kinderen zich een middag lang samen bezig met het spelen van een internetgame, het beantwoorden van vragen met behulp van het internet en het in elkaar zetten van losse computeronderdelen.

Op die dag vindt er een ontmoeting plaats tussen 24 kinderen met het Internet als leidraad. In een ontspannen spelsituatie werken de kinderen samen aan verschillende 'opdrachten' die zowel leuk als leerzaam zijn. Alle kinderen doen dezelfde opdrachten, zodat duidelijk wordt, dat het hebben van een handicap niet betekent, dat je niet 'gewoon mee kunt doen'. Alle kinderen doen dus ook dezelfde opdrachten!

Van persoonlijke ontmoeting tot digitale ontmoeting Op deze manier slaat Bartiméus twee vliegen in één klap: de 24 kinderen hebben een leuke dag, leren hoe het is om samen te werken met iemand die slechtziend of blind is én we vragen aandacht voor de gelijke behandeling van mensen met een beperking. De kinderen spelen dezelfde internetgame, zoeken samen op het Internet naar de antwoorden op de vragen die Jack Spijkerman ze stelt en zetten zelf een computer in elkaar. Daarnaast is op die dag ook de website van Bartiméus helemaal vernieuwd.

Internet voor blinde mensen?
De vernieuwde Bartiméus-site biedt vanaf dat moment nieuwe interactieve mogelijkheden voor onze bezoekers als online cursusadvies, webconsult, nieuwsbrief, online contact zoeken en ervaringen uitwisselen met anderen via een forum en meer. Ook voor mensen die het werk van Bartiméus willen steunen is er nieuws: "kies zelf een project om voor te sparen". Een tandem voor cliënten, een snoezelruimte of aangepaste computerapparatuur voor de fietsenwerkplaats. Donateurs willen vaker zelf bepalen aan welk project ze geld afstaan.

Bijzonder is dat de Bartiméussite toegankelijk is voor mensen met een handicap. Dit betekent bijvoorbeeld dat de site te vergroten is, te lezen is met een brailleleesregel en met spraakapparatuur. Er zijn slechts dertien sites in Nederland, die het Drempels Weg-logo dragen en dus voldoen aan de toegankelijkheidseisen van Drempels Weg en daarmee aan de Prioriteit 1 Richtlijnen van het W3C. De website is getest door Accessibility.

Bartiméus vindt het belangrijk dat ook mensen die slechtziend of blind zijn, gebruik kunnen maken van de voordelen van het Internet. Margot Vliegenthart zei ooit eerder: "Internet biedt mensen de mogelijkheid om, ondanks bepaalde functiebeperkingen, zelfstandiger in de maatschappij te functioneren".

Mogelijkheden voor de pers
De middag vindt plaats op 12 november bij Bartiméus (Utrechtseweg 84 te Zeist). Ook u bent van harte welkom. Wij vragen u echter om pas vanaf 15.00 te komen, zodat de kinderen elkaar rustig en ongestoord kunnen ontmoeten. Wanneer u eerder wilt komen, dan zijn hiervoor ook mogelijkheden, maar dan moeten we het goed plannen, zodat de kinderen ongestoord hun gang kunnen gaan.

Het programma van de middag ziet er als volgt uit: 12.30 uur sommige kinderen lunchen bij Bartiméus
13.30 uur opening
14.00 uur spellen
15.00 uur afsluiting en prijsuitreiking
15.30 uur aanbieden van geldbedrag aan de organisatie van een internationaal computerkamp in Hongarije, 20 computers aan een internationaal project in Georgië en de officiële opening van de vernieuwde Bartiméus-website.

U kunt met mij contact opnemen op telefoonnummer (0343) 52 67 33 wanneer:
- u aanwezig wilt zijn op 12 november vanaf 15.00 uur of op een ander tijdstip;
- wanneer u een interview wilt afnemen met de makers van de site, één van de kinderen of een andere betrokkene.
- en natuurlijk als u andere vragen hebt over deze dag.

Achtergrondinformatie over Bartiméus
Bartiméus: onderwijs, zorg- en dienstverlening aan mensen die slechtziend of blind zijn Bartiméus ondersteunt slechtziende en blinde kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, leren en werken. Dit geldt ook voor slechtziende en blinde mensen met een verstandelijke beperking.

Wat biedt Bartiméus?
* Dienstverlening dicht bij huis zoals onderzoek, begeleiding, hulpmiddelen, cursussen, advies, informatie en voorlichting. * (Speciaal) basis en voortgezet onderwijs voor blinde en slechtziende leerlingen. Ook ambulante onderwijskundige begeleiding van blinde en slechtziende leerlingen en hun leraren op reguliere scholen. * Voor mensen bij wie de visuele beperking gecombineerd is met andere handicaps biedt Bartiméus onder andere verschillende woonvormen, onderwijs, dagbesteding, begeleid werken en vrijetijdsbesteding. Van kortdurende ondersteuning tot 24-uurszorg. * Ondersteuning voor professionals die werken met en voor mensen met een (mogelijke) visuele beperking. Dit kan onderzoek, begeleiding of advies zijn. Wanneer leven, leren, werken met een visuele beperking tot vragen leidt, is Bartiméus beschikbaar voor een passend, persoonlijk en professioneel antwoord.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kim van Dijk (persvoorlichter) (0343) 52 67 33 06 10 85 37 72 k.v-dijk@bartimeus.nl