Provincie Friesland

Uitnodiging voor de pers

Nummer: 226
Datum: 7 november 2003

Provincie presenteert innovatieve ideeën voor de jachtbouwsector in Fryslân

Het provinciaal bestuur heeft mede op verzoek van een aantal jachtbouwers de afgelopen maanden een doorlichting van de jachtbouwsector laten uitvoeren. Het gebruik van nieuwe technologieën, werkmethoden en materialen zijn beschreven en er zijn concrete projectideeën aangedragen die de sector kunnen versterken.

De resultaten van de doorlichting en 90 innovatieve projectideeën worden op 12 november 2003 aan de ondernemers in de jachtbouwsector gepresenteerd. Dat gebeurt tijdens het symposium "Fryslân passy foar Jachtbou" aan boord van ms de Marprinses tijdens een vaartocht over de Friese meren. De vaartocht begint om 14.00 uur en eindigt om 17.30 uur in Eernewoude. De opstapplaats is hotel restaurant Princenhof te Eernewoude.

U bent van harte welkom op het symposium op ms de Marprinses. Wij wijzen u erop dat tijdens de vaartocht niet een aanlegplaats zal worden aangedaan.

Het programma van het symposium vindt u in de toelichting bij dit persbericht. Na dit symposium is het rapport beschikbaar.

Programma Symposium Fryslân Passy foar Jachtbou

13.30 uur Ontvangst op de rondvaartboot
14.00 uur Opening door dagvoorzitter H. Feitsma
14.05 uur "De Friese Jachtbouw: klaar voor de toekomst?"- Gedeputeerde P.A. Bijman 14.15 uur "De berging van de Kursk" - J. van Seumeren 15.15 uur Resultaten van de sectordoorlichting - H. van der Meer 15.45 uur Pauze
16.15 uur Discussie o.l.v. de heer H. Feitsma
17.30 uur Aanmeren
18.00 uur Buffet

Toelichting
De technische ontwikkelingen in de jachtbouwsector volgen elkaar snel op. Innoveren blijft nodig. De afgelopen jaren heeft de provincie dan ook al diverse innovatieve projecten gestimuleerd en ondersteund. De provincie wil dat ook in de toekomst de jachtbouwsector -enkele bedrijven behoren tot de subtop van de wereld- een gezonde, concurrerende sector blijft.

Het provinciaal bestuur beoogt met de doorlichting structuurversterkende projecten in de jachtbouwsector te stimuleren door inzichtelijk te maken welke nieuwe ontwikkelingskansen er voor de sector zijn. Daarin is ook de concurrentiepositie ten opzichte van andere landen, bijvoorbeeld in Oosteuropa, vergeleken. Het moest gaan om projecten van en voor b edrijven. Het adviesbureau benaderde 100 bedrijven in de jachtbouwsector telefonisch en daarvan werden 50 ondernemers persoonlijk bezocht. De vragen hadden betrekking op de huidige staat van de Friese jachtbouw, welke nieuwe projectideeën de jachtbouwers zullen opnemen en wat de jachtbouwers en wat het provinciaal bestuur daarbij voor elkaar kunnen betekenen. Het adviesbureau werd begeleid door een commissie, met daarin de ondernemers: de heer S. Veeman (Amels Holland BV), de heer J. Kuipers (Kuipers Woudsend BV), de heer G. Gerritsma (jachtwerf Heeg), de heer P. Naeye (Vripack); de intermediairs: de heer J. Ybema (watersportorganisatie Hiswa, de heer G. Klok (Nederlandse JachtbouwUnie = onderdeel van de Metaalunie), de heer K. Galama (Syntens = innovatienetwerk voor ondernemers) en de heer A. Gielen (Technologiecentrum Noord Nederland (TCNN)).

De doorlichting heeft geresulteerd in 90 projectideeën, opgedeeld in 25 individuele projecten en 65 groepsprojecten. De begeleidingscommissie heeft van deze 65 groepsprojecten 17 projecten geselecteerd als meest kansrijk; 25 projecten zijn op de reservelijst geplaatst. De ideeën zijn voor eventuele verdere uitwerking overgedragen aan intermediairs als watersportorganisatie Hiswa en de Nederlandse JachtbouwUnie (NJI), TCN uit Groningen en Syntens uit Leeuwarden. Tijdens het symposium krijgen de jachtbouwers de mogelijkheid om hun belangstelling voor voor projectideeën kenbaar te maken.

---- --