AutoRai

12-11-2003

Opnieuw een zege voor Audi in Le Mans

Audi heeft het raceseizoen 2003 afgesloten met wederom een belangrijke overwinning: met de Audi R8 van het Audi Sport Japan Team Goh wonnen de Japanner Seiji Ara en de Deen Tom Kristensen onder slechte weersomstandigheden de 1000 kilometer-race in Le Mans.

Met hun overwinning bezorgden zij het Japanse Audi-klantenteam een startplaats voor de 24 Uur van Le Mans in 2004.

In nat en guur weer was de Audi R8 van het Japanse team op het Bugatti-circuit een klasse apart in het 35 autos tellende startveld. Tom Kristensen, die vanaf de pole-position gestart was, nam direct de leiding op de natgeregende baan. In het verloop van de race gaven Kristensen en zijn teamgenoot Ara deze eerste plaats niet meer prijs. Naarmate de baan droger werd, groeide ook hun voorsprong. Daarbij werd het team Goh niet alleen geholpen door de kenmerkende betrouwbaarheid van de Audi R8 en de juiste bandenkeuze, maar ook door het geringere brandstofverbruik van de Audi-FSI-motor. Dit terwijl de Courage-Peugeot, die op de tweede plaats reed, al na 34 ronden moest bijtanken, kwam Tom Kristensen pas na 48 ronden en meer dan 200 kilometer binnen voor zijn eerste tankstop. De Audi R8 hoefde in totaal slechts vier keer de pits in om te tanken. Na zes uur won het team Ara/Kristensen uiteindelijk met een overtuigende voorsprong van drie ronden.

Tom Kristensen, al vijf keer winnaar van de 24 Uur van Le Mans, was bijzonder tevreden met zijn succes: Dankzij het geringe brandstofverbruik van de Audi konden we langer op de baan blijven en afwachten wat de anderen zouden doen. Dat was bepalend voor het succes. Seiji Ara verklaarde: Ik ben heel blij met deze overwinning, want winnen in Le Mans betekent heel veel voor mij. Vanwege het slechte weer was de race erg zwaar, maar de auto was in prima conditie. Tom was een perfecte teamgenoot. Nu is mijn volgende doel het winnen van de 24 Uur van Le Mans.

Na drie opeenvolgende overwinningen van het Audi-fabrieksteam bij de 24 Uur van Le Mans in 2000, 2001 en 2002 vierde de Audi R8 zo opnieuw zege in Le Mans. Voor het Audi Sport Japan Team Goh was net na de overwinning bij de 1000 kilometer-race in het Belgische Spa-Francorchamps eind augustus al de tweede zege op rij bij een belangrijke lange-afstandsrace. De Audi R8 is en blijft de succesvolste sportwagen van dit moment: bij twaalf starts in de American Le Mans Series (ALMS) en in Europa behaalden Audi-klantenteams in het seizoen 2003 tien overwinningen.