FNV BONDGENOTEN


FNV Bondgenoten sleept Dumeco voor rechter

FNV Bondgenoten gaat vleesverwerker Dumeco voor de rechter slepen. De bond spant een kort geding aan tegen het bedrijf, dat vooruitlopend op een aangekondigde reorganisatie alvast 163 werknemers op non-actief heeft gesteld. En dat is tegen de regels die bij een ontslagprocedure horen.

FNV Bondgenoten werd door een aantal betrokken leden van de vreemde gang van zaken bij Dumeco op de hoogte gebracht. Bestuurder John Klijn van de bond: 'We hebben Dumeco in eerste instantie schriftelijk verzocht om de bewuste werknemers weer aan het werk te laten gaan. Het antwoord dat we daar op kregen was niet erg helder'. De bond heeft vervolgens per advocaat Dumeco laten weten meer informatie te willen over de gang van zaken rond de reorganisatie en de non-actiefstelling. Ook is in de brief geëist dat de betrokken werknemers in staat worden gesteld om weer het werk te gaan.
'Op die brief reageerde Dumeco afwijzend', aldus Klijn. 'Daarom stappen we nu naar de rechter. Een reorganisatie is één ding, maar mensen op voorhand naar huis sturen, zonder een ontslagvergunning aan te vragen bij de kantonrechter en zonder dat er een sociaal plan ligt, dat is gewoonweg tegen de regels'.