Politie Friesland


Politieberichten van 11/11 13.00 uur t/m 12/11 07.00 uur

Fryslân 12-11-2003 - Voor informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: mishandeling
Dinsdag omstreeks 16.20 uur zijn twee Leeuwarders van 23 en 13 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De 23-jarige werd op de Canadezenlaan door surveillerende politiemensen aan de kant gezet omdat hij zonder helm op een bromfiets reed. Ter plaatse meldde zich vervolgens een 21-jarige man uit Leeuwarden. Hij meldde dat hij zojuist door de bromfietser en een tweede knaap op de Groningerstraatweg was geslagen en geschopt. Die tweede, de 13-jarige, was op de fiets ter plaatse. Het slachtoffer deed aangifte. Hij had licht letsel aan het hoofd en been en klaagde over pijn in de borst. Er was volgens het slachtoffer geen enkele aanleiding. Beide verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek naar het bureau overgebracht.

Gerkesklooster: diefstal uit woning
Dinsdag omstreeks 12.50 uur kwam een onbekende vrouw aan de deur van een woning aan de Klaarkamp. De bewoonster, een 78-jarige vrouw, deed open, waarna de onbekende vrouw enkele vragen stelde. Hierop kwam een tweede vrouw aan de deur, die vroeg of ze even naar het toilet mocht. Dat werd toegestaan. Vervolgens werd de bewoonster aan de praat gehouden door de eerste vrouw. Na enige tijd kwam de tweede vrouw terug van het toilet, waarna beide vrouwen vertrokken. Omdat de bewoonster het n iet vertrouwde inspecteerde ze haar woning. Toen bleek dat er een halsketting van enkele honderden euros uit haar slaapkamer was verdwenen. Ze deed aangifte. Het ging om twee vrouwen van respectievelijk circa 20 en 40 jaar en 1,70 m lang. De jongste was tenger en droeg haar zwarte lange haren los. De oudste was gezet en droeg een hoofddoek. Beide vrouwen spraken onderling vermoedelijk Turks. De politie stelt vandaag, woensdag, een buurtonderzoek in.

Surhuisterveen: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 18.30 vond op de kruising van de Molenweg met de Leijen een aanrijding plats tussen een bromfiets en een personenauto. De personenauto, bestuurd door een 46-jarige man uit Surhuisterveen, reed over de Molenweg, richting Koartewald. Op de kruising wilde hij linksaf slaan. Hij zag daarbij de uit tegemoetkomende richting komende bromfiets, bestuurd door een 16-jarige jongeman uit Surhuisterveen, over het hoofd. Een frontale aanrijding was het gevolg. De bromfietser rolde over de auto en kwam aan de achterzijde op de rijbaan terecht. Hij is met een vermoedelijk beenfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De politie verzoekt eventuele getuigen zich te melden.

Marrum: aanhouding na poging diefstal auto
Woensdag omstreeks 00.30 uur zag een garagehouder dat een jongeman in autos rommelde op zijn bedrijfsterrein aan de Stasjonswei. De man, een 32-jarige man uit Burdaard, was al extra alert omdat afgelopen weekend ook enkele autos zijn vernield op zijn terrein. Er was toen ook een auto gestolen. (Zie ook de politieberichten van afgelopen weekend) Hij sprak de knaap aan en waarschuwde de politie. Bij inspectie op het terrein bleken er twee auto opengebroken te zijn. Bij één auto was de accu van een andere auto geplaatst, kennelijk met de bedoeling deze auto te starten. De jongeman, een 18-jarige inwoner uit Marrum, is op verdenking van vernieling en poging diefstal van een auto, aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: inbraak winkel
Woensdag omstreeks 02.55 uur is ingebroken in een winkel aan De Vormer. Een buurtbewoner werd wakker van autolichten en harde klappen. Hij zag dat aan de achterzijde van de winkel een ruit werd vernield en dat vervolgens door enkele personen goederen vanuit de winkel in een auto werden geladen. Daarna reed de auto weg. Door 6 politie-eenheden werd direct de omgeving afgezocht, maar de betrokken auto werd niet meer aangetroffen. Namens het bedrijf deed een 53-jarige man uit Harlingen aangifte. Er zijn in ieder geval flat screens, gsms en cameras weggnomen.
Op het moment dat het inbraakalarm bij de politie binnenkwam bleek het hek van de parkeerplaats van het politiebureau in Harlingen met een ketting te zijn afgesloten. Het is niet onmogelijk dat dit met de inbraak te maken had. Overigens konden de politiemensen via de nooduitgang de parkeerplaats verlaten.

Dokkum: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 18.05 uur vond op de Strobosserweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. De bestuurder van de auto, een 25-jarige man uit Damwoude, reed over de Strobosserweg en wilde ter hoogte van de Kooilanden linksaf slaan. Hij zag daarbij de bromfiets uit tegenovergestelde richting komend, over het hoofd. De bestuurder van de bromfiets, een 20-jarige jongeman uit Metslawier, kwam met de schrik vrij. Zijn passagier, een 15-jarige jongeman uit Kollumerzwaag, is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Sint Annaparochie: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 14.35 uur werd een 49-jarige vrouw uit Oudebildtzijl gecontroleerd op de Beuckelaerstraat. Ze bleek onder invloed van alcohol haar auto te besturen. Een ademanalyse aan het bureau mislukte. Er werd een bloedproef afgenomen. Ook kreeg ze een rijverbod van 15 uur en werd haar rijbewijs ingenomen. s Middags omstreeks 17.50 uur werd de verdachte opnieuw rijdend met haar auto aangetroffen. Nu op de Attesweg in Vrouwenparochie. Opnieuw mislukte de ademanalyse en een twee bloedproef volgde. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed en het rijden tijdens een rijverbod.

Fryslân: rijden onder invloed
(Achtereenvolgens tijd en plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden)
Woensdag 01.50 uur, Franekertrekvaart Harlingen, 44-jarige man uit Harlingen, 270 ug/l, 1 uur;
Woensdag 01.15 uur, Waldwei Garyp, 59-jarige man uit Schingen, 240 ug/l, 1 uur;
Woensdag 02.25 uur, Rijksweg A32 Heerenveen, 37-jarige man uit Gorredijk, 305 ug/l, 2 uren.
Naast het rijverbod wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.