Gemeente Purmerend

Wheermolen West: grote aantallen nieuwe woningen

Ook verbetering openbare ruimte

Niet meer, maar wel betere woningen in gestapelde gebouwen. Dat is de bedoeling van het plan voor de vernieuwing van Wheermolen West na sloop van de flats langs de Meteorenweg en de zogenoemde duplexwoningen langs de Planetenstraat. Ook komt bij de kruising Meteorenweg/Churchilllaan een woonzorgcomplex voor ouderen. Het gaat om het eerste grootschalig project van stedelijke vernieuwing in de stad. De bewoners van het gebied tussen De Where, spoorlijn en Churchilllaan zijn geïnformeerd over het gezamenlijk plan van college van burgemeester en wethouders en Woningstichting Wherestad. Na besluitvorming door het college op de inspraakreacties neemt de gemeenteraad naar verwachting in februari 2004 het besluit of het - eventueel aangepaste - plan wordt uitgevoerd.

De gemeente en Wherestad hebben een jaar onderzoek gedaan naar het - zeker ook in de toekomst - aantrekkelijker maken van de wijk door vervangende woningbouw en/of renovatie van woningen. De conclusie van de studies is dat uit stedenbouwkundig en financieel oogpunt vervangende woningbouw voor de hoogbouw langs de Meteorenweg en de duplexwoningen aan de Planetenstraat de voorkeur verdient. Op het terrein van en bij basisschool 't Prisma en de sportzaal (beide gebouwen worden in het plan gesloopt) aan de Mercuriusstraat komen een zogenoemde Brede School en woningen. De wegen en trottoirs en het groen in het omschreven deel van de wijk krijgen ook een opknapbeurt.

Aandacht voor gevolgen herhuisvesting voor wachttijd andere woningzoekenden
Als de gemeenteraad het plan vaststelt, dan begint de uitvoering in 2005. De woningzoekenden als gevolg van de stadsvernieuwing (herhuisvesting) hebben voorrang bij toewijzing van de meeste vrijkomende huurwoningen. Bij voortzetting van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt betekent dat voor de overige woningzoekenden de wachttijd toeneemt voor deze in aanmerking komen voor een huurwoning. Daarom heeft de extra vraag naar huurwoningen als gevolg van het slopen van woonruimte de aandacht van de gemeente. Nu is het in het plan zo, dat niet alle hoogbouw en woningen tegelijk tegen de grond gaan. De sloop van de eerste ongeveer honderdenvijftig woningen van de in totaal 570 is naar verwachting in de tweede helft van 2005. Dit heeft te maken met de noodzakelijke fasering van bouwactiviteiten, maar beperkt tevens de extra vraag naar woningen.