Gemeente Borsele

Nieuwe ambtsketen

Heinkenszand, 12 november 2003

Kinderen ontwerpen nieuwe ambtsketen voor burgemeester.

Maken jullie dan eens een mooie burgemeestersketting voor me!. Met deze uitdaging sloot burgemeester J. Gelok een gastles af op de Reiger in Heinkenszand bij groep 8.
In het kader van het SAP-project (scholen adoptie project) vertelde de burgemeester iets over zijn werk in gemeenteraad, B&W en contacten met gemeente, m.n. met de jeugd.

De gastles werd ludiek afgesloten met een vragenrondje. Waar de burgemeester op school heeft gezeten, zijn hobbys, of de Koningin aardig is.
Een laatste vraag betrof zijn ambtsketen.

Ik draag m niet zo graag, verklapte burgemeester Gelok. Hij ziet er saai uit, komt steeds tussen de knopen van mn jasje. En een moment later volgde de uitdaging.
Misschien laat ik jullie ontwerp dan namaken, want ik zou eigenlijk wel een andere willen.

Onmiddellijk vlogen de ideeën door de klas.
Hij zou kleuriger moeten, grotere schakels om niet tussen de knopen te komen, misschien van elk dorp een wapentje er open een soort pictogram van de dingen, die wij typisch vinden voor Borsele: lamsoor, bloemendijk, schaapskudde, klederdracht, windmolen, dat Borsele precies in t midden ligt

En zo ontstond een ontwerp, waar de hele klas aan heeft gewerkt: een zilveren schakel met de provincie Zeeland er op getekend, met precies in het midden een dorpswapen en rechts onder een pictogram. Voor de verschillende officiële functies als vertegenwoordiger van Zeeland of als vertegenwoordiger van Borsele is een speciaal medaillon gemaakt voor aan de schakels.

Op donderdagmiddag 4 december aanstaande om 13.30 uur zal in het hof Stenevate (de raadsboerderij) te Heinkenszand de nieuwe alternatieve ambtsketen worden overhandigd.