UPCNEDERLAND

UPC visie op breedband voor Amsterdam

UPC presenteert toekomstvisie op breedband aan gemeente Amsterdam

- UPC klaar voor betaalbaar, spoedig te realiseren supersnel Internet
---

Amsterdam 12 november 2003-Kabelconcern UPC heeft de gemeente Amsterdam haar toekomstvisie op breedband gepresenteerd en aangegeven dat het klaar is om supersnel Internet op korte termijn over haar netwerk in Amsterdam te realiseren. UPC en haar -grotendeels op glasvezel gebaseerde- infrastructuur zijn klaar voor de verre toekomst ('toekomstvast') en beantwoorden aan de ambities van de gemeente Amsterdam om via breedband de sociale cohesie en de economische concurrentiepositie van met name het midden- en kleinbedrijf (MKB) te verbeteren. De stad kan zo op kop blijven lopen in de ontwikkeling van breedbanddiensten en toepassingen. UPC en de gemeente Amsterdam zijn op dit moment in gesprek om deze ambitie gezamenlijk vorm te geven.

UPC's Breedbandvisie

Dit is neergelegd in het rapport 'UPC Breedbandvisie - Broadband to the Home' dat aan de gemeente Amsterdam is overhandigd en dat nu beschikbaar is voor het publiek. In dit rapport gaat UPC in op de nationale discussie over de nieuwe breedband infrastructuren die Nederland nodig zal hebben in de komende decennia. UPC zal het rapport ook aan andere steden verder gaan toelichten.

Sociaal bindmiddel en motor van de economie

Door de grote toename van capaciteit en snelheid van het kabelnetwerk wordt Broadband to the Home (BttH) voor iedereen een realiteit en zijn nieuwe maatschappelijke toepassingen mogelijk die veel meer zijn dan alleen snel internetten. BttH is geen product voor de 'happy few', maar is een middel om sociale cohesie te versterken. Dit biedt veel mogelijkheden voor de overheid, de thuis- en gezondheidszorg, voor veiligheid, telewerken en het onderwijs. UPC roept deze partijen op om concrete voorstellen te doen voor nieuwe diensten die gebruik maken van het BttH concept.

Via BttH kunnen burgers en overheid breedbandig met elkaar on-line zijn en informatie uitwisselen zonder de deur uit te hoeven. Dat geldt ook voor contacten met ouderen, zieken en anderen die aan huis gebonden zijn. 'Nieuwe'Nederlanders kunnen met breedbandapplicaties gemakkelijk contact onderhouden met het land van herkomst. BttH is ook van groot belang voor de economische ontwikkeling, met name voor de concurrentiepositie van het MKB.

Ambities

Het rapport is UPC's antwoord op het rapport van de Commissie Andriessen, dat eerder dit jaar werd uitgebracht. Hierin werd de wens geuit om met een nieuw te bouwen glasvezelnetwerk in Amsterdam breedbandsnelheden van 10 Mbps en meer te realiseren. De ambitie van de Gemeente Amsterdam om zo snel mogelijk tot de capaciteit voor dergelijke breedbandsnelheden te komen, loopt volledig parallel aan het hetgeen UPC met haar breedbandvisie nastreeft.

UPC legt in haar rapport verder uit dat de kabelinfrastructuur klaar is voor de verre toekomst en dat verdere uitbouw grote voordelen biedt, zoals: - Private financiering, dus geen extra geld nodig van de belastingbetaler; - snellere realisatie mogelijk zonder overlast van extra graafwerkzaamheden; - marktconform zonder publieke financiering, waarbij concurrentie tussen infrastructuren niet ondermijnd wordt en innovatie blijft bestaan.

Nieuwe diensten met BttH

De volgende stap in de BttH-visie van UPC is gericht op het aanbieden van vele nieuwe diensten en interactieve mogelijkheden al naar gelang de ontwikkeling van de vraag. Te denken valt ondermeer aan: - Internet: capaciteit en snelheid van Internet via de kabel nemen toe zonder fysieke veranderingen in de infrastructuur; waarbij geaggregeerde snelheden tot 10 Mbps op relatief korte termijn mogelijk zijn; - Telefonie: tot 6 telefoonlijnen per woning; - Digitale televisie: op de gebruikerswensen toegespitste streaming videokanalen, muziekkanalen en in de toekomst driedimensionale online gaming in real time; - Telemetriediensten voor in huis: breedband met hoge snelheden voor telemetriediensten en beveiliging van de woning; - Gaming: extra datalijnen speciaal bestemd voor spelletjes, naast het complete reeds aanwezige digitale aanbod.

Glas diep in de wijk

UPC Nederland-directeur Gene Musselman zegt hierover: 'UPC heeft door jaren van investeringen een zeer krachtige infrastructuur ter beschikking. We hebben heel veel glas diep de wijken ingelegd. In Amsterdam en elders ligt de glasvezel van UPC al op 300 a 400 meter van de voordeur, en het glas zal het huis steeds dichter naderen. Bovendien zijn wij door onze technologie vandaag al in staat om de hoge glasvezelsnelheden aan te bieden'.

UPC's geavanceerde breedbandnetwerk

Het UPC-rapport laat de grote potentie van het glasvezel-coax (HFC) kabelnetwerk nu en in de toekomst zien. UPC heeft inmiddels een van de technologisch meest geavanceerde breedbandnetwerken in Nederland, in staat om veel meer snelheid symmetrisch te bieden. Op basis van zeer fijnmazige glasvezelnetwerken en de nieuwe kabelinternet-standaard, EuroDOCSIS 2.0 is UPC vandaag al in staat netwerksnelheden van 10 Mbps te realiseren. UPC laat dit onder andere zien in haar demonstratiewoning in IJburg. Deze snelheden kunnen spoedig doorgroeien naar 35 en later 120 Mbps.

Het HFC-kabelnetwerk (Hybrid Fiber-Coax) is een combinatie van glasvezel en coax-kabels. De glasvezel levert de high-speed hoofdverbinding, terwijl de coax-kabels worden gebruikt om eindgebruikers op het laatste stukje tot hun huis met de glasvezel te verbinden. Bij een telefonienetwerk bestaat dit laatste stukje uit een koperdraad, die echter een veel geringere capaciteit dan de coax-kabel heeft en bovendien vaak een veel langere afstand moet afleggen.

EuroDOCSIS 2.0

De ontwikkeling van breedband kabeltechnologie gaat in hoog tempo verder en stelt UPC in staat de internetsnelheden verder te verhogen. Kern van de ontwikkeling van de kabeltechnologie vormt de EuroDOCSIS standaard, de Europese versie van de Amerikaanse Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS) voor IP-netwerken. Voor de consument betekent dit dat modems, set-top-boxen en andere randapparatuur in het kabelnet dezelfde technische taal spreken. EuroDOCSIS 2.0 en volgende generaties zullen steeds hogere data snelheden mogelijk maken.

UPC in Amsterdam

In Amsterdam maken ruim 425.000 klanten gebruik van de UPC-diensten op het gebied van analoge kabeltelevisie, breedband internet, digitale televisie en telefonie. Ook nu al kan de Amsterdamse burger naast het traditionele kabeltelevisiepakket van UPC zich abonneren op verschillende breedbanddiensten: - Digitale TV: 60 extra digitale televisiekanalen, 40 extra digitale radiokanalen, email op TV , interactieve TV diensten en de mogelijkheid te kiezen voor specifieke kanalen (die zich bijvoorbeeld richten op etnische doelgroepen of specifieke regio's); - Breedband internet met een brede keus aan snelheden; - Twee telefoonlijnen en verschillende abonnementsvormen, waaronder flat fee telefonie.

Rapport beschikbaar UPC is graag bereid om de plannen bij overheden en geinteresseerde maatschappelijke en commerciele organisaties verder toe te lichten.

Het rapport 'UPC Breedbandvisie-Broadband to the Home' is (o.m. electronisch) verkrijgbaar via de afdeling Communications and Public Policy van UPC Nederland, Mark Zellenrath, 020 775 5781.