Ministerie van Justitie

Persbericht

Wetsvoorstel naar Tweede Kamer (Verruiming aanpak mensensmokkel en mensenhandel)
12 november 2003

Er komen meer wettelijke mogelijkheden om tegen mensensmokkel en mensenhandel op te treden. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nederland voert met het wetsvoorstel internationale regelgeving uit. De wijziging actualiseert de strafwetgeving en legt een basis voor een effectievere strafrechtelijke nationale en internationale aanpak van deze ernstige vormen van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit.

Mensensmokkel is, kort gezegd, hulp bij illegale binnenkomst en verblijf. Het is een vorm van georganiseerde criminaliteit die hoge prioriteit heeft bij politie en justitie. Criminelen verdienen veel geld aan illegale vreemdelingen. In Nederland staat op mensensmokkel ten hoogste vier jaar gevangenisstraf. Als iemand er een beroep of gewoonte van maakt, of in vereniging met anderen het feit begaat, dan kan ten hoogste acht jaar worden opgelegd. De ernst van het delict neemt toe wanneer dit gepaard gaat met schending van elementaire mensenrechten.

Door het wetsvoorstel van minister Donner wordt het bereik van de strafbaarstelling van mensensmokkel uitgebreid tot alle EU-landen (nu alleen Schengenlanden) en de landen die zijn toegetreden tot het VN-protocol inzake mensensmokkel. Dit bevordert de internationale samenwerking en maakt een strengere aanpak van mensensmokkel mogelijk.

Daarnaast wordt door het schrappen van het bestanddeel winstbejag in geval van hulp bij illegale binnenkomst en doorreis de aanpak van mensensmokkel vergemakkelijkt.

Humanitaire bijstand vormt een uitzondering. In dit opzicht is van belang dat een verdachte straffeloos is als aannemelijk gemaakt kan worden dat gehandeld is uit louter humanitaire overwegingen. Bij humanitaire bijstand gaat het om hulp van kerkelijke of ideële instellingen die vanuit een godsdienstige of geestelijke opvatting hulp bieden aan illegale vreemdelingen.

Een ander gevolg van de uitvoering van internationale regelgeving is de introductie van drie nieuwe strafverzwarende omstandigheden. Zo kan de rechter een gevangenisstraf van twaalf jaar opleggen bij zwaar lichamelijk letsel of als levensgevaar een rol speelt. Bij overlijden geldt een maximum celstraf van vijftien jaar.

De nieuwe wettelijke regeling van minister Donner omvat ook een verbreding en aanscherping van de strafbaarstelling van mensenhandel. Mensenhandel omvat nu nog alle vormen van seksuele uitbuiting, maar zal door het wetsvoorstel ook gaan over andere vormen van moderne slavernij en over verwijdering van organen. Dit is een ruimere omschrijving van het delict dan tot nu toe in Nederland is gehanteerd. De brede omschrijving komt van het Protocol inzake mensenhandel en het EU-kaderbesluit ter bestrijding van mensenhandel.

In Nederland staat op mensenhandel een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar. Bij strafverzwarende omstandigheden kan dit oplopen tot maximaal tien jaar.

Evenals bij mensensmokkel zal de rechter een gevangenisstraf kunnen opleggen tot twaalf respectievelijk vijftien jaar wanneer mensenhandel leidt tot levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel of overlijden.

Het resultaat hiervan is dat zowel nationaal als internationaal slagvaardiger kan worden opgetreden tegen verschillende vormen van mensenhandel.