Staatsbosbeheer

12 november 2003

Het bestuur van Vogelbescherming Nederland heeft Ir. A. (Adri) de Gelder benoemd tot directeur. Hij treedt per 1 januari 2004 in dienst.

Adri de Gelder is vijftig jaar en heeft een langdurige ervaring bij Staatsbosbeheer in diverse functies. Hij begon daar als adjunct Natuurbeschermingsconsulent in Noord-Holland. Sinds 1996 is hij Regiohoofd Staatsbosbeheer FlevolandOverijssel. Verder was hij de afgelopen jaren betrokken bij enkele buitenlandse projecten op het gebied van de natuurbescherming in onder meer Oekraïne en Roemenië.

Adri de Gelder studeerde af aan de Landbouwhogeschool Wageningen in de vakken vegetatiekunde en natuurbeheer. Hij had al jong belangstelling voor de natuur en vogels in het bijzonder. De Gelder heeft een zwak voor reigers, maar zijn favoriete vogel is de kauw. Ik zie het scheppen van ruimte voor natuur en vogels als uitdaging. Maar het plezier dat mensen aan vogels kunnen beleven, zoals bijvoorbeeld aan een gewone vogel als de kauw, is misschien nog wel belangrijker.

In zijn nieuwe functie zal Adri de Gelder leiding geven aan de oudste natuurbeschermingsorganisatie van Nederland (1899). Vogelbescherming telt momenteel ruim 125.000 leden. De organisatie zet zich in voor vogels en hun leefgebieden. Vogels zijn een goede graadmeter voor de kwaliteit van natuur en milieu. Handhaving van hun soortenrijkdom onder natuurlijke leefomstandigheden is essentiële voorwaarde voor het behoud van de biodiversiteit op aarde. Vogelbescherming Nederland werkt daarvoor nauw samen op regionaal, nationaal en internationaal niveau met collega-organisaties, overheden en vele vrijwilligers. Vogelbescherming Nederland is Partner van BirdLife International, wereldwijd actief voor vogels en natuur.