Ministerie van Defensie


---


---

Roemeense Prins bezocht Instituut Defensie Leergangen

12-11-2003

Prins Radu van Hohenzollern-Veringen heeft op dinsdag (11 november) het Instituut Defensie Leergangen (IDL) bezocht. Als Speciaal Gezant voor Integratie, Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling namens de Roemeense regering vraagt hij aandacht voor de Roemeense belangen in Europa. Speciale aandachtsgebied daarbij is onder meer het promoten van de integratie van Roemenië in de NAVO en de Europese Unie.

Na een ontvangst door de directeur van het IDL, Commodore G.H.A. Schrijver, hield prins Radu een speech over Transatlantic security and the contribution of new future NATO members, including Romania, to the achievement of NATO Objectives. Daarin benadrukte hij het belang dat zijn regering hecht aan integratie in de NAVO en de Europese Unie. Ingaande 1 juni 2004 wordt Roemenië NAVO-lid. De verwachting is dat het land per 1 januari 2007 toetreedt tot de Europese Unie. De onderhandelingen daarover starten komend jaar.

Het IDL onderhoudt nauwe banden met prins Radu, die voor de tweede maal op bezoek was, en met Roemenië. De afgelopen jaren volgden vele Roemeense officieren op het IDL een cursus, zoals bijvoorbeeld de International Staff Officers Orientation Course en in de toekomst de Defence Operational Planning Course. De prins benadrukte tijdens zijn speech nogmaals dat de Roemeense militairen die op het IDL studeren veel waarde hechten aan deze vorm van samenwerking.