Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563 2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2003/4270 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 12 november 2003 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Vergunningenbeleid CWI voor tewerkstelling vreemdelingen volgens de regels

De Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) heeft, in overeenstemming met het doel van de wetgever, een restrictief beleid voor het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen voor vreemdelingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) naar de uitvoering van de Wet arbeid vreemdelingen. IWI kan echter niet vaststellen of CWI de tewerkstellingsvergunningen voor vreemdelingen in de praktijk ook terughoudend verstrekt.

Uit het onderzoek blijkt dat CWI bij afwijzende beslissingen een duidelijke motivering geeft. Bij positieve beslissingen ­ bij het verstrekken van een vergunning ­ geeft CWI echter geen motive- ring. Dat is ook geen wettelijke verplichting, maar omdat CWI in de onderliggende dossiers ook niet vastlegt hoe zij tot de beslissing is gekomen, kan de inspectie niet vaststellen of de positieve beslissingen volgens de regels zijn genomen. De afwijzende beslissingen heeft CWI steeds zorg- vuldig gecontroleerd en gelijk behandeld. Verder constateert de inspectie dat CWI in de eerste maanden van 2003 de aanvragen tijdig heeft afgehandeld.

CWI moet voor de Wet arbeid vreemdelingen vergunningen verlenen aan werkgevers om vreemde- lingen in dienst te nemen. Werkgevers moeten eerst proberen om werknemers uit één van de acht- tien landen van de Europese Economische Ruimte (EER) te vinden voor hun vacature. Pas als dat niet lukt, kunnen zij met een tewerkstellingsvergunning een vreemdeling in dienst nemen. CWI moet controleren of de werkgever zich voldoende heeft ingespannen om een werknemer uit de EER te vinden, controleren of de vreemdeling een verblijfsvergunning heeft (of heeft aangevraagd) en ook zelf op zoek gaan naar geschikte EER-kandidaten. CWI krijgt ruim 40.000 aanvragen per jaar voor een tewerkstellingsvergunning, waarvan ongeveer dertig procent op deze wijze gecontroleerd moet worden.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Geeske Wildeman (tel. 070 ­ 30 44 893 of 06 - 10 91 71 34) of Michiel Hoorweg (tel. 070 -30 44 826) . Het rapport `Vreemdelingen en arbeid; het vergunningenbeleid van CWI' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63 . Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl. De Inspectie Werk en Inkomen houdt toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid en is een organisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.