Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

11-11-2003

Bond hekelt MKB-aanval op arbeidsvoorwaarden

"Het Najaarsakkoord biedt voor 2004 voldoende ruimte voor kwaliteitscaos, waarin we investeren in sterke bedrijven en een sterke medezeggenschap. Ook zien we - ondanks de afgesproken nullijn - voldoende mogelijkheden voor eenmalige uitkeringen. Er is geen sprake van dat we gaan schrappen in de huidige arbeidsvoorwaarden."

Jaap Jongejan, cao-coördinator van de CNV BedrijvenBond, reageert hiermee op het MKB-pleidooi om fors te snijden in de huidige arbeidsvoorwaarden van werknemers. Het MKB wil bijvoorbeeld dat wetten en cao-afspraken op het gebied van arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en zorgregelingen op de schop gaan. "Helemaal fout", reageert Jongejan. "Nu het even wat slechter gaat, moeten werkgevers die situatie niet misbruiken om de arbeidsvoorwaarden van werknemers op de korrel te nemen. Dat creëert onnodige onrust in de bedrijven. Laten we liever met elkaar aan de slag gaan, om de bedrijven en de werknemers te versterken: meer innovatie, meer scholing, meer aandacht voor reïntegratie en behoud van werkgelegenheid."
De aanslag op de arbeidsvoorwaarden geeft bovendien geen pas, vindt Jongejan. "We hebben in het Najaarsakkoord net ingestemd met een nullijn voor 2004. Laat de werkgevers nu eerst maar eens laten zien dat ze die nullijn ook verdienen. Dat kunnen ze doen door in de cao kwalitatief goede afspraken te maken."

In de Arbeidsvoorwaardennota 2004 (Nul hoeft niet niks te zijn) doet de CNV BedrijvenBond daarvoor een aantal concrete voorstellen. Bijvoorbeeld over:

· het behoud van werkgelegenheid gedurende de looptijd van de cao, bijvoorbeeld door het in dienst houden van werknemers bij een reorganisatie, via zogenaamde schilcontracten;

· het investeren in innovatie en arbeidsproductiviteit, door werknemers ontwikkeldagen te geven;

· het creëren van extra formatie voor doelgroepen, bijvoorbeeld door de loonruimte (deels) om te zetten in structurele formatie voor jongeren;

· het investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen en implementeren van een (internationale) gedragscode;

· het moderniseren van arbeidsverhoudingen, bijvoorbeeld door de loonruimte (deels) om te zetten in extra vakbondsfaciliteiten (tijd en middelen).
De CNV BedrijvenBond onderhandelt over zon 500 caos voor werknemers in de industrie, het vervoer en de voeding. De meeste van deze contracten (circa 80 procent) lopen volgend jaar af.

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan, cao-coordinator CNV BedrijvenBond 030-6348348
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244