Wereld Natuur Fonds Nederland

Klimaatverandering confronteert elektriciteitsbedrijven met financiële risicos

De grootste energiebedrijven in de wereld krijgen te maken met kosten ter hoogte van ongeveer 10% van hun winst in 2002 als zij niet anticiperen op klimaatverandering en overstappen op duurzame energiebronnen. Dit blijkt uit een rapport wat het Wereld Natuur Fonds vandaag presenteert op de Effectenbeurs in Londen. Het rapport, opgesteld door de financiële analisten van Innovest, analyseert de financiële risicos voor 14 grote, internationale elektriciteitsbedrijven als gevolg van het te verwachten mondiaal en nationaal klimaatbeleid.

Het rapport toont aan dat het huidige en te verwachten klimaatbeleid de kosten van energieproductie aanzienlijk kan verhogen, omdat CO -uitstoot een prijs krijgt. Aangezien de elektriciteitssector verantwoordelijk is voor 37% van de CO -uitstoot wereldwijd zullen met name de elektriciteitsbedrijven grote gevolgen ondervinden. De Europese bedrijven die de grootste financiële risicos lopen zijn E.ON en Scottish Power met een mogelijke kostentoename tot een hoogte van 9% van hun winst in 2002. Uitschieter wereldwijd is het Canadese bedrijf TransAlta dat zich geconfronteerd ziet met een mogelijke kostentoename van 13%.

Het WWF-rapport toont bovendien aan dat elektriciteitsbedrijven aanzienlijke winsten kunnen boeken door de overstap te maken van kolen naar schonere vormen van energie zoals gas en duurzame energie (wind, zon en schone biomassa).

Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat de Nederlandse elektriciteitssector relatief goed is voorbereid op de huidige verplichtingen voortvloeiend uit het Kyoto-protocol. Voor de periode nadat de eerste Kyoto-afspraken aflopen (na 2012) zijn de financiële risicos echter veel groter. De doelstellingen worden naar verwachting dan aanzienlijk strenger, terwijl het elektriciteitsverbruik bij ongewijzigd beleid nog sterk zal toenemen. De enige duurzame oplossing uit deze spagaat is volgens het Wereld Natuur Fonds veel meer investeren in duurzame energie en een forse aanscherping van het Europese elektriciteitsbesparingsbeleid. Met name de bouw van nieuwe kolencentrales wordt onhaalbaar bij aanscherping van de Kyotodoelen. Immers, elke centrale die nu wordt gebouwd, zal minstens 30 jaar blijven staan.

Wat het Wereld Natuur Fonds betreft is dit rapport een belangrijk signaal voor de elektriciteitssector zelf en voor iedereen die in deze sector investeert. Financiële analisten moeten volgens het Wereld Natuur Fonds terdege rekening houden met klimaatbeleid en de mate waarin elektriciteitsbedrijven hier adequaat op inspelen, bij hun beoordeling van de financiële positie van deze bedrijven.