Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Genomineerden vrijwilligersprijs en toekomstprijs bekend 11 november 2003

De vakjury heeft de genomineerden voor de provinciale vrijwilligersprijs en toekomstprijs bepaald. Voor de vrijwilligersprijs zijn genomineerd: het project "Veur Mekander" van het GGz-Cliëntenplaform Groningen, Kolder en Ko Theaterwerkplaats Groningen en de Steenuilwerkgroep binnen de vereniging Avifauna Groningen. Voor de toekomstprijs zijn genomineerd: Activiteitencommissie Hoogezand-Sappemeer, Stichting 't Wylpke De Wilp en Werkgroep Jongeren Delfzijl Noord. Voor het eerst zal het publiek zijn invloed kunnen uitoefenen op de definitieve bepaling van de winnaars. Eind november verschijnt op de provinciale informatiepagina in de huis aan huisbladen een bon, waarmee de inwoners hun stem kunnen uitbrengen.

De prijs wordt uitgereikt op 22 januari 2004. Een deskundige vakjury bepaalt de uiteindelijke winnaar, maar bij dit oordeel wegen de uitkomsten van de publieksjury zwaar. Het gaat dit jaar om uiteenlopende genomineerde vrijwilligersorganisaties voor beide prijzen.

Genomineerden vrijwilligersprijs
"Veur Mekander"; een project voor vriendschap en relatie van het GGz-Cliëntenplatform.
Deze provinciale organisatie zet zich in om de positie van mensen met psychiatrische achtergrond te verbeteren op het gebied van zorg, huisvesting, arbeid, onderwijs, recreatie enz. De vrijwilligers bestaan met name uit GGz cliënten en ex-cliënten. Kolder en Ko is een theaterwerkplaats in Groningen, die alles te bieden heeft wat nodig is voor theater en dans. Tevens is het een ontmoetingsplaats en platform voor amateurtheater. De Steenuilwerkgroep van de vereniging Avifauna zet zich in voor het behoud van de steenuil, die in een benarde positie verkeert op het Groninger platteland. Dit doen zij door beschermingsmaatregelen en voorlichting.

Genomineerden Toekomstprijs
Activiteitencommissie Hoogezand-Sappemeer organiseert al meer dan 30 jaar allerlei activiteiten voor jeugd en jongeren binnen de gemeente. Stichting 't Wylpke De Wilp doet hetzelfde voor hun eigen kern, maar richt zich met name op de jeugd van de basisschool. Werkgroep Jongeren Delfzijl Noord heeft als doel om deelname van jongeren aan de herstructurering van Delfzijl Noord te bevorderen, en doet dit ook door de organisatie van activiteiten en toekomstideeën te ontwikkelen.

De prijzen
De provincie vindt vrijwilligerswerk van onschatbare waarde voor de samenleving, en heeft daarom drie jaar geleden de vrijwilligersprijs in het leven geroepen, en een jaar later de toekomstprijs. De vrijwilligersprijs bestaat uit EUR 6.750,-, waarvan EUR 2.250,- gaat naar een andere vrijwilligersorganisatie naar de keuze van de winnaar. De vrijwilligersprijs is bedoeld voor de vrijwilligersorganisatie uit de provincie die de grootste of origineelste bijdrage heeft geleverd aan het instandhouden van het vrijwilligerswerk, het vernieuwen of versterken ervan. De toekomstprijs (EUR 2.250,-) is een aanmoedigingsprijs voor een vrijwilligersorganisatie waarin jongeren een bijzondere rol spelen, en waar de jongeren ook de activiteiten uitvoeren.