Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Fujitsu Services vernieuwt IT-infrastructuur Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer

Maarssen, 12 november 2003

IT-dienstverlener Fujitsu Services heeft de complete IT-infrastructuur van de Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer (OBH) vernieuwd. De oude infrastructuur leende zich niet voor ondersteuning van OBH s nieuwe VUBIS SMART-bibliotheeksysteem, van softwareleverancier GEAC (per 1 november live ). In nauw overleg met de OBH en GEAC, bouwde Fujitsu Services een nieuwe IT-infrastructuur die VUBIS SMART wél ondersteunt en die zowel de efficiency als de serviceverlening verbetert.

De Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer heeft vestigingen in Hoofddorp (2), Zwanenburg, Nieuw Vennep en Badhoevedorp. Verder beschikt zij over een Bibliobus voor de dunner bevolkte delen van de polder. De OBH speelt een voortrekkersrol in de regio, ook als het om automatisering gaat. De bibliotheek werkt met een Citrix-omgeving, bestaande uit 11 servers, 110 werkplekken - met 20 fat en 90 thin clients - en een overkoepelend LAN. Om de beschikbaarheid van de IT-infrastructuur te optimaliseren en de tijd die opgaat aan IT-beheer te reduceren, schakelde de OBH Fujitsu Services in. Door het IT-beheer uit te besteden, kan de bibliotheek zich beter op zíjn kerntaak concentreren: educatie en kennisoverdracht. Sinds 1 november 2002 levert Fujitsu Services - Citrix Gold Partner - Citrix-diensten aan de bibliotheek. Daarnaast biedt de IT-dienstverlener technische en helpdesk-ondersteuning en bewaakt en beheert zij de complete IT-infrastructuur.

Het afgelopen jaar bleek dat de Citrix-omgeving bij de OBH, inclusief de NT-domeinstructuur, server-hardware, netwerk-backbone, backup-inrichting en applicatieservers, dringend aan vernieuwing toe was. De bestaande IT-infrastructuur kon bovendien moeilijk overweg met het nieuwe bibliotheeksysteem, VUBIS SMART van GEAC, dat op 1 november operationeel moest zijn. In samenspraak met GEAC, ontwierp en bouwde Fujitsu Services daarom een nieuwe Citrix-omgeving die VUBIS SMART wél adequaat ondersteunt. Deze IT-omgeving is gebaseerd op hardware van Hewlett-Packard, software van Microsoft en netwerkcomponenten van 3Com. Tevens realiseerde Fujitsu Services een (draadloze) GPRS-verbinding om de Bibliobus aan het nieuwe systeem te koppelen.

De nieuwe IT-infrastructuur is zo veel mogelijk naast de bestaande gebouwd. Daardoor kon de OBH direct na voltooiing van de bouw de nieuwe IT-omgeving in gebruik nemen en de oude ontmantelen. De functionaliteit van de Citrix-omgeving is ongewijzigd gebleven. Alle applicaties waar in de oude omgeving mee gewerkt werd, zijn ook in de nieuwe geïnstalleerd. Alleen de GEAC-toepassing is toegevoegd.

De nieuwe IT-infrastructuur van de OBH is, vergeleken met de oude, aanmerkelijk beter te beheren. Hans Buurman, Services Director van Fujitsu Services: We bewaken de infrastructuur vanuit ons Infracentre in Maarssen. Daar houden we alle OBH-systemen nauwlettend in de gaten. Ieder uur van de dag, iedere dag van het jaar. We grijpen in vóórdat er problemen ontstaan. Elke terugval wordt meteen gecorrigeerd. Zo blijven de systemen optimaal functioneren en maximaal presteren.

Drs. Adriaan van Geest, directeur van de OB Haarlemmermeer, ziet de opdracht als een buitenkans voor Fujitsu Services. De OBH is de eerste bibliotheek die met het nieuwe GEAC-systeem is gaan werken. Daarmee hebben we een voorbeeldfunctie voor de hele bibliotheekwereld. Tientallen bibliotheken kijken dan ook over onze schouders mee of het nieuwe systeem in de nieuwe IT-infrastructuur naar behoren functioneert.

Corporate informatie OB Haarlemmermeer

De OB Haarlemmermeer is een middelgrote bibliotheek in een gemeente van ca. 120.000 inwoners. De bibliotheek leent per jaar ca. 1 miljoen items uit aan ca. 30.000 leden. Daarnaast is er een scala aan diensten voor scholen, instellingen en verzorgingshuizen. Er werken ruim 80 medewerkers, verdeeld over zo n 45 fte s in 5 verschillende vestigingen. De bibliotheek heeft een eigen Bibliobus die de kleinere kernen van de gemeente Haarlemmermeer bezoekt.

De OB Haarlemmermeer profileert zich als De Nationale Voorbeeldbibliotheek voor bibliotheken die veranderingen willen doorvoeren. In de bibliotheeksector zijn veel organisatorische en technische vernieuwingen gaande. Doordat de gemeente Haarlemmermeer de bouw van twee nieuwe vestigingen mogelijk maakte, kan de bibliotheek een groot aantal veranderingen in één keer geïntegreerd uitvoeren. Meer informatie: http://www.obhm.nl

Corporate informatie Fujitsu Services

Fujitsu Services is het Europese IT-services-onderdeel van Fujitsu Limited. Deze Japanse multinational behoort tot de grootste IT-concerns ter wereld. Op het gebied van IT-services neemt het concern wereldwijd de derde plaats in.

Fujitsu Services ontwerpt, bouwt en beheert IT-infrastructuren. Voor de logistieke en retailmarkt ontwerpt, bouwt en beheert Fujitsu Services specifieke business solutions. Het bedrijf stelt zich ten doel organisaties beter te laten presteren, waardoor zij klanten innovatiever, sneller, slagvaardiger en efficiënter kunnen bedienen.

Bij de Nederlandse vestiging, Fujitsu Services B.V., in Maarssen zijn ruim 850 IT-specialisten werkzaam. Daarvan zijn er 200 actief bij de internationale Helpdesk en het Infracentre, van waaruit op afstand systemen en infrastructuren worden beheerd. Fujitsu Services B.V. heeft samenwerkingsverbanden met onder andere Fujitsu Siemens Computers, HP, Sun, Cisco, Microsoft en Oracle.

Meer informatie: http://nl.services.fujitsu.com