CDA

CDA
12-11-03
CDA: Nederlandse deelname aan stabilisatiemacht in Liberia is gewenst en verantwoord
De CDA-fractie is van mening dat Nederlandse deelname aan de VN-stabilisatiemacht in Liberia op dit moment gewenst en verantwoord is.
De Nederlandse staat heeft voor een periode van drie maanden het 'Landing Platform Dock' en het hospitaalschip 'Hr Ms Rotterdam ter beschikking gesteld. In totaal zijn ongeveer 270 militairen naar Liberia uitgezonden.

Het CDA onderschrijft de hoofddoelstellingen van het Nederlands Buitenlands Beleid waaronder het bevorderen van de internationale rechtsorde valt. Tegen deze achtergrond levert Nederland zijn bijdrage in Afghanistan en Irak. De noodzaak tot bevorderen van de internationale rechtsorde geldt echter niet alleen voor deze gebieden maar zeker ook voor vele landen in Afrika. Juist nu er door zware internationale druk een vredesakkoord is en er sprake is van een effectieve samenwerking tussen met name ook Afrikaanse landen zelf is het van groot belang om ook internationaal samen op te trekken. Er is niet alleen een vredesakkoord tussen de strijdende partijen gesloten, maar er is in Liberia momenteel sprake van een redelijk stabiele situatie. Daarom is van belang dat we dit land niet in de steek laten. Juist nu zich deze kans op een betere toekomst aandient is internationale hulp gewenst. Als de internationale gemeenschap Liberia nu in de steek laat kan dit al snel dramatische gevolgen hebben.

Voor het CDA stond vast dat deze missie gewenst was. De enige vraag die over bleef was of de missie verantwoord was. De CDA-fractie is van mening dat het mandaat van de operatie op land een aantal tekortkomingen heeft. Er is geen groot land dat deelneemt aan de VN-macht en er bestaat geen goede exit-strategie.

De regering heeft verzekerd dat de Nederlandse troepen niet kunnen worden meegezogen in een mogelijk rampscenario op het vasteland. Hieraan heeft de CDA-fractie de conclusie verbonden dat deelname aan de missie met het hospitaalschip 'Hr Ms Rotterdam' verantwoord is.

Het CDA wenst de Nederlandse mannen en vrouwen in Liberia veel succes toe bij het uitoefenen van deze voor Liberia zo belangrijke taak.