Amsterdam Airport Schiphol

Voor het eerst na 'Irak' en SARS lichte groei in passagiersvervoer

via Amsterdam Airport Schiphol

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
12 november 2003                                              
In oktober werd voor het eerst sinds februari van dit jaar een lichte groei van het passagiersvervoer gerealiseerd. Volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group werden in oktober bijna 3,8 miljoen passagiers vervoerd via Amsterdam Airport Schiphol; 1,2% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De groei was voor een deel te danken aan de relatief drukke herfstvakantie. Daarnaast aan het feit dat steeds meer frequenties die eerder dit jaar werden geschrapt, weer worden hersteld. Ook de tegenvallende passagiersaantallen in oktober vorig jaar droegen bij aan de groei deze maand. Als gevolg van de zware storm van 27 oktober 2002 liep Schiphol vorig jaar oktober namelijk een groot aantal passagiers mis. Met uitzondering van het vervoer van en naar Noord Amerika was in oktober op alle regio's een groei van het aantal passagiers zichtbaar. Ook op het Midden Oosten en het Verre Oosten was voor het eerst na 'Irak' en SARS sprake van positieve groeicijfers.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen was in oktober 1,5% lager dan in dezelfde maand van vorig jaar. Hiermee zette het herstel van het aantal vluchten ook deze maand langzaam door. Evenals in voorgaande maanden was sterke groei zichtbaar bij de full freighter en de low fare maatschappijen. De groei bij de low fare maatschappijen werd echter voor een belangrijk deel veroorzaakt door de omzetting van een aantal traditionele lijndienstbestemmingen in 'low cost' diensten.

Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) per vliegtuigbeweging steeg deze maand met 2,0% tot 95,7 ton. Deze groei was vooral te danken aan het full freighter segment; het gemiddelde MTOW van passagiers-combi vluchten bleef gelijk aan het niveau van vorig jaar.

Punctualiteit
Zowel de aankomst- als de vertrekpunctualiteit steeg in oktober flink. De aankomstpunctualiteit groeide met bijna 4 procentpunten naar 81,6%. De vertrekpunctualiteit nam zelfs met bijna 7 procentpunten toe tot 73,5%. Slechts gedurende 1 dag deze maand werden de punctualiteitscijfers negatief beïnvloed door harde wind. In oktober vorig jaar waren er meerdere dagen met harde tot stormachtige wind waardoor de punctualiteit toen sterk terugliep.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

111-2003/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --