Ingezonden persbericht

Persbericht EPN-
Gaming in het onderwijs; de succesfactoren

Recreatieve games zijn razend populair bij schoolgaande kinderen, maar de educatieve games doen het veel minder goed. Daarom heeft EPN een vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar de verschillen tussen beide typen spellen. De doelstelling van het onderzoek was te achterhalen op welke manier educatieve computerspellen kunnen worden verbeterd, zodat ze eenzelfde succes bereiken als recreatieve computerspellen.

In het onderzoek zijn vijf populaire recreatieve en vijf veel gebruikte educatieve spellen met elkaar vergeleken. Recreatieve games doen het beter, omdat er veel meer motiverende stimulansen in de spelstructuur zijn ingebouwd. Motiverende stimulansen zijn bijvoorbeeld het competitieve element en de exploratieve mogelijkheden. Door competitie in te bouwen wordt de speler uitgedaagd steeds beter te worden in het spel. En hoe meer bewegingsruimte een spel biedt hoe meer de speler geprikkeld zal worden die ruimte te onderzoeken. Succesvolle recreatieve games kunnen ook vaak op verschillende 'levels' worden gespeeld. Naarmate de spelers meer ervaren worden, kunnen ze de moeilijkheidsgraad opvoeren en dit houdt het spel uitdagend.

Tot nu toe worden educatieve games nog te veel ontworpen vanuit het bestaande lesmateriaal. Ontwerpers van educatieve games zouden meer moeten 'afkijken' bij hun recreatieve collega's om de motiverende stimulansen ook bij educatieve games in te bouwen.

Tijdens het onderzoek is ook gekeken naar de educatieve waarde van bestaande recreatieve games. Recreatieve games bevorderen het ervaringsleren, logische denken en het reactievermogen van de speler.

Het onderzoeksverslag is gepubliceerd in de uitgave 'Parels en Groeibriljanten'. Het boek bevat naast dit onderzoek ook een onderzoek naar de educatieve mogelijkheden van videoconferencing in het onderwijs en een aantal visieartikelen over de toekomst van het onderwijs.

NIET VOOR PUBLIKATIE

Het boekje Parels en Groeibriljanten is voor vertegenwoordigers van de pers te bestellen bij het bureau van EPN 070 -4277622.


---
EPN ­ Platform voor de Informatiesamenleving is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Contactpersoon voor de media:
Peter van der Wel
06 ­ 28640639
070 ­ 4277622
peter.vanderwel@epn.net
www.epn.net