Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 12 november 2003

Eerste reactie PvdA Tweede-Kamerfractie op Rotterdams plan

De PvdA-fractie constateert dat de Rotterdamse raadsfractie de stapeling van problemen in de oude wijken aan wil pakken. Dit vinden wij een goede zaak. Terecht wordt de nadruk gelegd op betere begeleiding van kansarme groepen in de stad, naast een harde aanpak hennepteelt en illegaliteit. Veel voorstellen sluiten nauw aan bij de ideeën van de PvdA Tweede-Kamerfractie in het recent gepresenteerde boekje "Buurten voor bewoners".

Gisteren werd in de Kamer een motie van de PvdA aangenomen over de problematiek van de illegaliteit in de grote steden. Dat is een veel groter probleem dan de opvang van de relatief kleine groep asielzoekers met een verblijfsstatus. Op dat punt hecht de PvdA Tweede-Kamerfractie aan de oude afspraak tussen gemeenten en de rijksoverheid dat alle gemeenten een evenredig deel van de opvang van asielzoekers met een verblijfsstatus voor hun rekening nemen. De praktijk is nu dat woningen in kleine gemeenten leeg blijven staan en een onevenredig groot deel voor de grote steden kiest. Gevolg is dat veel van deze nieuwkomers afhankelijk worden van illegale verhuur en niet goed kunnen worden opgevangen.

Een goede start in de Nederlandse samenleving is van cruciaal belang. Daarom is het door alle gemeenten verzorgen van een gecombineerd aanbod van een woning, een inburgeringscursus en een uitkering zo belangrijk. Een onderzoek is gewenst naar de mogelijkheid om tegenover een aanbodplicht van woningen door gemeenten een acceptatieplicht te zetten voor de statushouders. Met als doel een betere opvang en snellere integratie van de statushouders. Dat betekent dus niet dat de grote steden geen taak meer hebben in de opvang van deze groep. Alle gemeenten moeten gewoon hun deel blijven verzorgen. Dus ook Rotterdam.