Openbaar Ministerie

Maastricht, 12 november 2003

Justitieonderzoek naar dood 15-jarig meisje

Extreme overdosis XTC-pillen vormde doodsoorzaak; Onduidelijk blijft wie aan het meisje de XTC-pillen heeft geleverd/verkocht.

Naar aanleiding van de dood van een 15-jarig meisje, die op 22 augustus 2003 een Megaraveparty in Heerlen had bezocht is door justitie een onderzoek ingesteld. Ondanks het uitgebreide politieonderzoek blijft onduidelijk van wie het meisje voor de party de 10 XTC-pillen had gekregen/gekocht. Ook is niet duidelijk geworden van wie het meisje tijdens de party XTC-pillen heeft verkregen. Gelet op de resultaten van het onderzoek zal het geen strafrechtelijk vervolg krijgen.

Het justitieonderzoek richtte zich op de volgende vragen: Waar is het meisje aan gestorven en indien XTC-pillen of andere drugs de doodsoorzaak vormden: van wie kreeg het meisje die drugs?

Uit het justitieonderzoek blijkt dat het meisje voor de Megaraveparty al 10 XTC-pillen in haar bezit had. Een vriendin bleek bereid om die 10 pillen in haar hoge schoenen de Peppermill binnen te smokkelen. Eenmaal binnen werden volgens die vriendin op het toilet de pillen gelijkelijk tussen beide meisjes verdeeld. Gebleken is dat het meisje in die nacht probeerde aan nog meer pillen te komen. Niemand heeft echter gezien dat zij tijdens de Megaraveparty pillen kreeg of kocht.

Meerdere getuigen: vriendinnen en kennissen van het meisje, verklaarden dat het meisje tijdens de Megaraveparty aangaf al meerdere pillen te hebben geslikt. Men noemt daarbij een aantal, variërend van 5 tot 15 pillen. Volgens diverse getuigen verkeerde het meisje op de party merkbaar onder invloed van XTC.

Kennelijk is het meisje er in geslaagd om extra pillen te krijgen en die ook te consumeren, want uit het door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichte bloedonderzoek werd in het bloed van het meisje een dodelijke overdosis MDA/MDMA aangetroffen, welke waarde overeenkomt met 7 tot 15 XTC-pillen.
In het bloed werd geen alcohol aangetroffen, noch heeft het NFI aanwijzingen verkregen voor de aanwezigheid van andere drugs of geneesmiddelen. Er zijn bij het meisje nadien geen XTC-pillen meer aangetroffen.

In het kader van het onderzoek zijn door de politie vele getuigen gehoord: vrienden/kennissen van het meisje alsmede personen, die het meisje eerste hulp hebben verleend en zijn videobeelden van het feest bekeken. GSMs van het meisje en van een vriendin zijn gecontroleerd op eventuele gesprekken over de verwerving van XTC-pillen. Ook zijn chatsessies geanalyseerd, die na het overlijden van het meisje tussen diverse getuigen werden gevoerd. Tenslotte zijn bepaalde personen gehoord, die door getuigen genoemd werden als mogelijk betrokken bij de leverantie van pillen aan het meisje.

Ondanks het uitgebreide politieonderzoek blijft onduidelijk van wie het meisje voor de party de 10 XTC-pillen had gekregen/gekocht. Ook is niet duidelijk geworden van wie het meisje tijdens de party XTC-pillen heeft verkregen. Het onderzoek heeft daarom geen verdachte opgeleverd, die in strafrechtelijke zin verantwoordelijk kan worden gesteld voor de levering van XTC-pillen aan het meisje zowel voor als tijdens de Megaraveparty.