Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

kiezen

Persbericht, 12-11-2003

Alle verzekerden kunnen in 2006 zorgverzekeraar kiezen

Alle verzekerden kunnen vanaf 2006 overstappen naar een andere zorgverzekeraar als ze dat willen. Op dit moment kunnen nog niet alle verzekerden overstappen naar de verzekeraar van hun eigen voorkeur. Dit zegt minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een speech bij de in ontvangstname van een onderzoeksrapport over het nieuwe ziektekostenstelsel in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

Met de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel in 2006 komt er één standaardverzekering voor curatieve zorg, waar de huidige ziekenfondsverzekering en particuliere zorgverzekering in opgaan. Voor alle zorgverzekeraars geldt vanaf 2006 een acceptatieplicht. De voorwaarden zijn dan voor alle verzekerden hetzelfde. Vanaf dat moment kunnen alle verzekerden zelf hun keuze bepalen voor een ziektekostenverzekeraar. Verzekeraars zullen in het nieuwe stelsel concurreren om de gunst van de verzekerden. Met zorgverleners zullen de verzekeraars gunstige voorwaarden moeten bedingen zodat de premie laag gehouden kan worden.

Tekst in de speech van minister Hoogervorst:
Het nieuwe zorgstelsel zal voordelen hebben voor particulier verzekerden die nu bij veel mensen nog niet bekend zijn. Wie nu een particuliere ziektekostenverzekering heeft afgesloten en al wat ouder is of een langere ziektegeschiedenis achter de rug heeft, kan bijna niet meer switchen van verzekeraar. De particuliere verzekeraars kunnen hoge blokkades opwerpen of zelfs verzekerden weigeren, zodat een verzekerde voor de rest van z'n leven vast zit aan zijn huidige verzekeraar. Dat heeft dus niks met keuzevrijheid te maken. Dat zal veranderen in de nieuwe standaardverzekering. Daar geldt zoals gezegd de acceptatieplicht voor. Omgekeerd zorgt het vereveningssysteem er voor dat een klantenbestand met relatief veel hoge risico's straks niet per se ongunstig is voor een verzekeraar.