Gemeente Moerdijk


CONCEPT-NOTA WINDENERGIE GOEDGEKEURD

Bij de gemeente Moerdijk komen veel verzoeken binnen voor het plaatsen van windturbines. Hoewel deze energievorm goed is voor het milieu, kan het grote gevolgen hebben voor het landschap. Daarom is het nodig om de verzoeken zorgvuldig te bekijken en te beoordelen voordat hier een besluit over genomen wordt. Hiervoor is de nota Visie Windenergie opgesteld, de concept versie is inmiddels door het college goedgekeurd.

Bij het opstellen van de nota is onder andere rekening gehouden met het Rijks- en provinciale beleid ten aanzien van windenergie. Het eigen beleid van de gemeente moet hier op aansluiten. In de nota zijn verder kaders aangebracht waar de potentiële ontwikkelaars aan moeten voldoen en waarop de gemeente in de toekomst kan toetsen.

Het beleid van de gemeente Moerdijk in gebaseerd op de volgende 3 punten:

* Het optimaliseren van de bestaande locaties (Sluizencomplex Willemstad en Sabinadijk);

* Het benutten van de mogelijkheden van het bedrijventerrein Moerdijk;

* De ontwikkeling van voorkeurslocaties (Klaverpolder en Sabinapolder).

Voordat de raad de definitieve nota vaststelt, wordt er nog een aantal stappen doorlopen. Op 2 december bespreekt de commissie Fysieke Infrastructuur de concept-nota, waarna het nog door de raad besproken wordt. Als beiden het goedkeuren, zal de concept-nota voor 4 weken ter inzage worden gelegd en kan de burger hierop reageren. Deze reacties neemt de raad mee bij de definitieve vaststelling van de nota in de raadsvergadering van maart 2004.