Gemeente Moerdijk


MOLEN ZEVENBERGSCHEN HOEK DOOR GEMEENTE NIET AANGEWEZEN ALS BESCHERMD RIJKSMONUMENT

De gemeente Moerdijk geeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een negatief advies om de molen aan de Hoge Zeedijk in Zevenbergschen Hoek als beschermd rijksmonument aan te wijzen.

De minister heeft van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het verzoek gekregen om de molen aan te wijzen als rijksmonument. Voordat hij een beslissing neemt over een dergelijk verzoek, vraagt hij eerst het advies van de gemeente waarin het object is gelegen.

In dit geval is door gemeentelijke medewerkers geconcludeerd dat er te weinig aanleiding bestaat om de molen aan te wijzen als beschermd monument. Vanwege achterstallig onderhoud zijn er reeds diverse originele onderdelen vervangen. Zo zijn de kozijnen en enkele vloeren niet meer origineel en zijn op de eerste verdieping deuren dichtgemetseld. Daarentegen zijn het originele molenrad, hefmechanisme en een gedeelte van de molensteen nog wel aanwezig, maar deze bevinden zich in een slechte staat en bevinden zich niet allemaal op de plaats waar ze thuis horen.

Naast het ontbreken van originele elementen heeft de molen ook geen cultuurhistorische en straatbeeldbepalende waarde meer. Dit komt onder andere door het feit dat de molen compleet ingebouwd is.

De omschrijving die Gedeputeerde Staten van de molen heeft gegeven, blijkt niet meer te kloppen. Deze is al jaren geleden opgesteld en sindsdien is er het een en ander aan de molen gewijzigd.